söndag 24 oktober 2010

Opinionsläget - En startraket för (S) och miljöpartiet lär svikta

Det fanns redan före valet en del mätningar av väljaropinionen som visade ett moderat parti större än socialdemokraterna. Även om det var med knapp marginal blev de "gissningarna" inte väljarnas dom på valdagen. Så sa väljarna. Instituten må säga annat. Novus mätning i dagens TV4 är en sådan dysterhet i tillvaron, förutom söndagsregnet då. Utöver vänsterpartiet på den rödgröna sidan blocket har också centern och kristdemokraterna stora problem. Annie Johansson är nu mer intressant än Maud Olofsson. Hon ska leda centerns analysgrupp och man ser verkligen fram emot de slutsatser som gruppen kommer med. Kristdemokraterna tar steget och lär vilja göra upp med sin absoluta hjärtefråga. Den familjepolitik som skulle fixas vid köksborden där vårdnadsbidrag var en så viktig och angelägen reform. Inte nu i omprövningarnas tidevarv.

Medierna talar om ett miljöparti som verkar njuta av framgångarna. Ska man tro Svenska Dagbladet så överväger man att riva upp det rödgröna samarbetet. Visst tror jag att många, oavsett en positiv eller mer negativ grundsyn, tycker att fokus efter val måste vara att ser över sitt eget parti, nominera företrädare, dra upp riktlinjer för politiken och framtiden. Det är självklart. Runt om i landet pågår samarbetet i många kommuner. Men den rödgröna bloggens senaste uppdatering är från dagen efter valet. Ett tecken?

Förvisso tycks alltså den moderata kannibalismen tära också på det borgerliga samarbetet. Det blir inte särskilt mycket andningsutrymme när så stor del av rummet upptas av moderata lungor som konsumerar politiskt syre. Och vem vet? Snart kanske statsvetaren Sören Holmberg spår att socialdemokraterna är "rökta". Yes!!

Mer:
- Peter Högberg om samma nyhet.
- Annie Johansson i Sydsvenskan. "Mothugg".
- Christian Valtersson om brutet vallöfte.
- SvD om språkrörsjakt i miljöpartiet.
- SvD om "snällism" som KD:s fall.
- Ulf Bjereld om Sd efter valet.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,