torsdag 1 oktober 2009

Så uselt, Aschberg!

Som en av förmodligen väldigt få i detta land blir jag betydligt mer förbannad på Aftonbladet och Aschberg än på de riksdagsledamöter som lurats i "lobbyistfälla". "Avslöjade" med att lockas till "lyxmiddag" och "lyxresor". Så uselt och dåligt, men så typiskt den journalistik Aschberg representerar.

Kulturbloggen tar upp några viktiga saker; dels om just journalistiken men också att man inte kan hävda att det är ett stort scoop att 12 av 349 ledamöter dyker upp till detta.

Varför?

Det är kanske för väldigt många en helt orimlig sak men med det liv en ledamot av Sveriges riksdag har, är den verkliga lyxen knappast det Aschberg hittat på. Den verkliga lyxen är för många - i alla fall utanför Stockholmsregionen - att vara hemma och äta den där middagen med familjen. För några ledamöter är den rejäla lyxen att slippa sitta på flygplan och bo på hotell.

Den som läser tidningar och en del kommentarer får kanske intryck av en folkstorm. Tillåt mig tvivla. Vid det här laget är väldigt många väldigt trötta på den här typen av vinklingar av politiska företrädare. Det slår inte mot något särskilt parti utan mot alla. (med viss reservation för att om förtroendet faller för politiken så riskerar partier som mer ses som "politik" än andra att förlora mer)

Lägg kraften på att granska vilka som finansierar partierna. Lägg kraften på att öka öppenheten kring lobbyverksamhet, som i sig alltid finns och faktiskt behövs i en demokrati. (bättre öppet än dolt) Men sluta leka pajas med de som svenska väljare har sänt till riksdagen för att göra ett politiskt jobb som sen utvärderas av väljarna i val.

Tack och lov inte enbart av Robert Aschberg.

..och nej...i mitt jobb eller i mina uppdrag ingår inte särskilt många lyxmiddagar. Erkänner att vi i Södra sjukvårdsstyrelsen försöker få någon rejält smörgås när gruppmöte börjar 12 och sammaträdet 13..men ...inte mycket mer än så.

Fler bloggar: Kent Persson, Eva-Lena Jansson, Annika Högberg, Paul Ronge,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

11 kommentarer:

Sven-Erik Berglund sa...

Jätte bra skrivet, men kan undra hur många journalister skulle ha kommit på en middag av det här slaget och låtits sig påverkas att olika lobbygrupper.

Kjell-Åke Persson sa...

Trots att jag en gång själv varit journalist med bland annat uppdrag att granska makten så håller jag med dig. Jag kan också avslöja att det finns rätt gott om journalister som tagit sig mycket mer makt än vad som motsvaras av deras kunskaper om hur samhället är uppbyggt.
Alldeles för ofta handlar det om populistiskt lättgods istället för reell kritisk granskning av det som vberkligen är viktigt i maktutövningen.

Anders Utbult sa...

Jag förstår faktiskt inte kritiken.

Inte minst Almedalen visar att våra folkvalda åsidosätter sin roll för enkla vinningar. Jag tror inte journalistkåren är ett uns bättre - men riksdagsjobbet har redan tappat i prestige - om det bara blir ett sätt att få gratis resor och mat så kommer vi inte se en bättring på den fronten.

Premisserna som gör riksdagsledamöternas handlade i detta fallet än värre är att de inte har en aning om organisationen de ska sammankopplas med (då den inte finns), samt att de alla kan tänka sig att "vinna" en resa av denna organisation - detta mot en bakgrund av reportaget som Aftonbladet gjorde om riksdagsledamöterna som blev bjudna på en "ecotour" till Frankrike av Shell.

Kalla mig idealist, men jag vill så långt det är möjligt hålla svensk politik ren från den här skiten.

Fritt ur hjärtat sa...

Hade tänkt skriva om detta idag. Ser nu att jag inte behöver;-)
Kanske gör jag det ändå och länkar till dig och Rose-Marie. 12, är det verkligen många..... Det gav snarare hopp tyckte jag.
Simone

Johan sa...

Nu var det ju inte alla partiers företrädare som visade sin nuna på denna tillställning utan enbart de borgerligas. Därför ska all skam falla på dem och inte de som inte dök upp.

Christer E sa...

Notera att det bara var 7 riksdagsledamöter som faktiskt dök upp på kalaset. 12 hade svarat "ja" på inbjudan men på på plats fanns tydligen bara 7.

Sven Dufva sa...

Jag håller helt med Utbult.

Om inte våra politiker klarar ett så simpelt och uppenbart test som detta, så vet jag inte vad jag ska tro. Det är verkligen läroboksexempel på muta, och en verkligen uppenbar sådan. Ändå är dom där och frossar och ska även ha med sig makar och kompisar också på resorna.

Jag tycker verkligen att politkerna ska granskas på alla nivåer och jag anser inte detta vara någon bagatell. Det rör sig om resor för 10.000-tals kronor.

Jag tycker det var bra jobbat av Ashcberg!! Nu tar han sig an Moderaternas finansiering som nästa hoppas jag?

Christer E sa...

Till Sven Dufva: Hur kan något som man inte ens fått vara en muta? Vi har här något som inte getts för något som inte ens krävts. Muta??? Muta för vad? Vilken är tjänsten man köpt för denna "muta"? Närvaro vid lanseringen av den nya branschorganisation. Notera "nya".

Nicklas Eriksson sa...

"Som en av förmodligen väldigt få i detta land blir jag betydligt mer förbannad på Aftonbladet och Aschberg än på de riksdagsledamöter som lurats i "lobbyistfälla". "Avslöjade" med att lockas till "lyxmiddag" och "lyxresor". Så uselt och dåligt, men så typiskt den journalistik Aschberg representerar."

Nej, klassintresset ljuger ju inte som Karl Marx sa, och du är ju poå väg in i den politiska klassen med stormsteg. Där håller ju "röd" som blå varandra om ryggen.

Peter Andersson sa...

tack för reaktionerna.
Det här har nog en massa olika bottnar. Jag är kritisk till sättet att hitta på, att "brottsprovocera" så att säga, enbart för att göra sin "egen nyhetsgrej. Kolla Aftonbladets uppföljande artiklar. Där finns både riktiga genomförda resor, ex på Shells bekostnad. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5878737.ab

Där´finns torvproducentsmiddagar med regelbundenhet, fem rätter. Riktiga saker, riktiga och vad jag förstår ganska välbesökta saker. Om detta är mutor, en gräns som inte borde vara något som var och en tycker till om rent allmänt utan som utgår från någon form av regelverk eller rim o reson...så borde väl det vara storyn? Så är det inte. Aschbergs megafon och dolda filmkamera är huvudgrejen...

Det leder till något som kanske är svårt att beskriva..men hela "blåsningen" andas ett förakt och något som jag inte vill ha in i Sverige. Svenska riksdagsledamöter har i jämförelse med väldigt många andra länders motsvarande ett tämligen "spartanskt" liv.

och obs nu de där situationstecknen..Jag menar inte spartanskt i förhållande till de arbetslösa ...men de kan för en del ledamöter som i alla fall till nyligen varit inhysta i småkyffen till lägenheter tas bort. Det ÄR att undervärdera svenska folkets valda företrädare. Vi borde ha högre tankar om oss själva!

Andra har i debatten noterat att det finns ohyggligt mycket mer att granska. I och för sig är inte mindre brott något som inte ska beivras bara för att några begår värre saker. Men frågan är om man hårddrar denna femrättersmiddag som ju inte var det: om detta är mutor för riksdagens ledamöter...finns det någon form av prejudikat i det? Gissar att bra många nummer av aftonbladet skulle fyllas med "mutberättelser" om detta är normen.

Anders: Du nämner almedalen, som jag i så fall tror är ett betydligt större problem om detta (mat och frågesport med "vinstchans" är muta.

Har i och för sig bara varit där två gånger...en gång med politiskt jobb och en gång som gitarrspelande trubadur.. :-) på (S) traditionella journalistmiddag med då halva S-regeringen och ..väldigt många av Sveriges ledande journalister. Jag minns faktiskt inte om Aschberg var där...

Thomas sa...

"Lägg kraften på att granska vilka som finansierar partierna."

Utmärkt förslag! Synd bara att Moderaterna och Kristdemokraterna försvårar det hela genom att förhindra öppenhet kring bidragen till partierna...