tisdag 10 mars 2009

Folket vaknar i Reinfeldts Sverige?

Jag tror det var på riksdagsbiblioteket som Göran Eriksson, då på DN (?), avslöjade mig. Som omvärldsbevakare hade jag skaffat mig de böcker som den nye moderatledaren Reinfeldt hade plitat ihop i sin ungdom. G.E skrev krönika om detta Reinfeldtintresse. Så mycket mer koll på anledningen till intresset från aktiva sossars sida blev det kanske inte.

Det var lite "äntligen-tankar" som slog mig när Erik Laakso tillkännagav publiceringen av "Det sovande folket", vad jag förstår efter ett arbete av Alliansfritt Sverige. Strålande! Både den boken och hans efterföljande "Nostalgitrippen" borde har fått spela en betydligt större roll i valrörelsen 2006 än de gjorde. Alla granskningar och analyser av de "nya moderaternas" utgångspunkter drunknade i badtunnebadande och retoriskt utanförskapspladder. Det blev "event" och happenings när alliansledaren Reinfeldt dök upp mer en tändgnista för granskande journalistik. Några försök att avslöja de värderingar som Reinfeldt utgår från gjordes av bl.a Socialdemokraterna i Stockholms län, i rapporten "Reinfeldt på riktigt". Någon direkt medial hit blev det väl inte.

Jag avstår från att citera ur boken, det finns rader med talande sådana på bloggarna nedan. Men medan man vänder sig i ilska och häpnar över statsministerns syn på samhället, ska man komma ihåg att det är just detta som byggt hela "nya moderaterna". Den "konstruktionen" utgick från tesen att det är oerhört svårt att vinna val i Sverige som borgare, just därför att svenskarna har blivit så, som han uttryckte det, "mentalt handikappade". Just därför måste man klara den dubbla uppgiften: att hos väljarna sätta bilden av "sossiga moderater". Och att leverera "riktigt moderat politik till kärnväljare.

Därför ser vi en Anders Borg som sänker skatter mer än Bo Lundgren kunde drömmar om. Vi ser slag mot arbetslösa och sjuka som ingen tidigare skulle våga. Vi ser passivitet när jobbkrisen slår till och vi ser ett landsting i Stockholm där moderaterna bedriver en långt mer gången "gammelmoderat" politik än någon kunnat drömma om. Bra att boken sprids. Bra att debatten kommer igång. I grunden handlar det om vilka värderingar som ska gälla i Sverige.

Reza, Ett hjärta rött, Erik på Arvid Falk, SSK-bloggen, Dagens konflikt,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Mike sa...

Bra skrivet och helt rätt.

Sossarna och högern har lyckats underminera förtroendet för riksdagen något extremt.

Tack era misslyckade stofiler för era hjärtliga insatser i att äta upp våra skattepengar till ingen nytta.

Slynglar dom är.
riktiga skitungar i vuxna kroppar ,, man ser igenom dom som glas.

Folks förmåga till månniskokännedom förvånar mig verkligen.
Några val lär dom ju inte vinna någemera.

Lol som att befolkningen någonsin kommer glömma Fra,Ipred,Acta,Lissabon mm osv osv.

Oom inte partierna börjar gynna folket kan jag lova dig att dom inte blir sittande kvar länge till i riksdagen,, folk börjar redan utlysa omval.-