Tänk så underbart det kan vara med förnyelse under den korta tid av gräns- och ansvarslöshet då man inte behöver stanna vid någonting. Regnbågens alla färger, guldkant, mystisk fågelsång, Margot Wallström byter fot... Tanken svindlarVisst. Det finns en del röster i socialdemokratin som talar för att förnyelsen i person och ålder i sig är den basala förändring som krävs. Slutsatsen förefaller vara att den väljarattraktiva politiken följer som ett brev på posten med detta. Val kommer att vinnas om genomsnittåldern sjunker på de ledande företrädarna. I sig en viktig sak med f-n tro att det räcker för att långsiktigt skapa ett väljarstöd som är bredare än nuvarande 1.8 miljoner väljare. Något som riskerar vara liktydigt med ständig opposition.
Förnyelsens innehåll borde utgå från områden där (S)-politiken i detta eländesval fick stryk av väljarna. Det är inte svårfunnet. Eftervalsanalysen pekar på att den borgerliga alliansen har ett större förtroende i sju av tio politikområden. Och på vinnarsidan finns då "miljö". En fråga där miljöpartiet "rockar" med ett skarkt förtroendekapital och (S) till och med hamnar efter moderaterna. Så var finns det politiska material som ska bära fram (S)?
Gårdagens Aktuellt hade i alla fall några signaler. Ett repotage som speglade Eleonor Erikssons frustration som ganska ny medlem inför en kommande förnyelse. Svaren ges i programmet dels av de skånska partivännerna som talar om "solidaritet", "oro", "segregation", "välfärd" och "arbetslivets villkor", "jobb" ("sysselsättning") det vill säga åt vänster eller är den bästa förändringen att göra som Stockholms läns företrädare: ekonomi, tillväxt, fler jobb och företag, tydligare om kärnkraften, lön för mödan för studier och kanske till och med något på RUT-temat.
Jag och många andra både har och får återkomma i många fler inlägg med bidrag om detta. Vad ska ligga som utgångspunkt för den nya politiken? För min del är det bland annat att det går med både och: En trovärdig (S)-politik både kan och bör bäras upp av tillväxt/jobb-förnyelse där målet är att göra (S) till ett myckte mer trovärdigt företagarparti, och en skarpare politik mot ökade klyftor. Där ligger ingen motsättning till att stärka politiken på området arbete: Att vara ett arbetareparti utan arbetande människor är förstås inte hållbart. Arbetslivets villkor är ett område där partiets profil har suddats ut och det är dags att lyfta de perspektiven.
Det blir svårt att bedriva en politik för ökad rättvisa utan att det finns tillväxt som ger oss medlet för en jämlikhetspolitik. Samtidigt ÄR vår ekonomiska politik utskåpad av väljarna! Det är knappast möjligt att vinna val utan att bygga upp trovärdigheten i att leda landet och hålla ordning på ekonomin. Den som tror att skattehöjningar är det givna svaret på frågan om "hur" hänvisas till egenstudier av valresultatet.
Skolpolitiken: S har ett uselt förtroende. Samtidigt känns det som om det sker precis när socialdemokratins värderingar behövs som mest i skolpolitiken. Kunskapsnivåerna sjunker i den mån betygen berättar den sanna verkligheten. Vi har omformulerat skolpolitiken, mer av kunskaper i fokus, men ännu är inte politiken "hemma" hos väljarna.
Samtidigt tror jag fortfarande att huvudproblemet är djupare än att partiet har skavanker i enskilda politikområden. Den berättelse som håller ihop allt, som också ger tydlighet i vad som legitimerar socialdemokratin jämfört med andra har varit för vag. Med vetskap om att affärslivets terminologi ibland väcker irritation när det används i mitt parti vågar jag mig ändå på en sak: Socialdemokratin har stort behov av att tydliggöra sin "affärsidé": varför finns vi? Men också få ihop en hållbar marknadsplan och affärsplan. I de dokumenten känns det för tillfället som det är stora brister.
Mer att läsa:
- SvD om avgångskrav,
- Aftonbladets ledarblogg med bra lästips :-)
- Johan Hassel i DN om förnyelse och öppen process
- Aftonbladet om Sahlins avång
- Aftonbladets ledare om en orädd debatt
- Fritt ur hjärtat om en önskad valberedning.
- Katarina Nyberg Finn om partimodernisering.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, socialdemokraterna, eftervalsdebatt, mona sahlin