fredag 12 november 2010

Socialdemokratin, förnyelsen eller döden

Gårdagen var en riktig, socialdemokratisk backlash-dag med "höjdpunkt" och anslutning i programmet Debatt. I centrum stod SSU:s krav på förnyelse av partiledningen, som till viss del fick mothugg av Stig-Björn Ljunggren. "Prata politik för f-n", var hans råd. På SvT:s debattsida skriver han:
Nu har partiet förvandlats till förlorarsveriges främsta försvarare, och överlåtit till framförallt moderaterna att organisera de växande samhällsgrupperna. Den problematiken kommer partiet inte att komma tillrätta med genom att byta personer hit och dit. Det kräver betydligt värre uppgörelser.
Jag vet inte vad man ska använda för etiketter om den som till äventyrs tror att den här processen leder framåt. Valresultatet var ett bottennapp och det ska nu vändas uppåt igen med ett konstruktiv eftervalsdebatt. Så tänkte vi nog alla. Så blev det inte igår i alla fall och framför allt inte i den bild som de allra flesta får, mediebilden. Förtroendekapitaltet växer knappast av detta. Dagens Svd har artiklar som drar det här splittringstemat vidare: De strider som förr fördes inom SSU är nu på väg in i partiet, något som enligt tidningen tidigare har bromsats av ledare som Göran Persson. Höger-vänster-striden kommer att ta över, menar man och den prognosen är nog inte fel.

Där har alla ett val som kan vara ganska krasst: visst, ta debatt, slåss för din linje med alla näbbar och klor: men var sätts gränsen för när de heta debatterna totalt raserar socialdemokratins möjligheter att åter vinna förtroende? Debatt är demokrati och rätt, ja. Men det ärofulla att fortsätta till döden skiljer oss åt, är kanske inte helt optimalt om (S) villl ha något som helst inflytande.

Framtidsdebatten är central. Det politiska alternativet är det väljarna främst bedömer. Idag skriver Thomas Östros på DN:s debattsida om vikten av en skattereform och ett par punkter till som möjligtvis inte är särskilt nya. För framtidens skatter utgår Östros från nyckelord jag känner igen: "låg- och medelinkomsttagare" och devisen "Det ska löna sig att arbeta.". Gott så långt men frågan är om det inte är ett svagt försök att "trianglulera" Reinfeldt i skattepolitiken och frågan är då om det är möjlligt att rycka åt sig trovärdigheten

I SvT:s morgonsoffa fortsätter diskussionen. Margareta Winberg är inte "säker" på att Sahlin är rätt ledare och vill ha migrations-, miljö- och en alternativ ekonomisk politik på dagordningen. Anders Lago från Södertälje deltog och pekade på förändringar av partiets sätt att tala med folk som en viktig punkt. Niklas Nordström nålade fast kärnfrågan: Partiet måste ge svar om politiken och om vad som ska förändras i den politik som har fått kalla handen av många väljare. Det handlar både om jobb- och t illväxtpolitiken och om jämlikhetsfrågor. "Felriktad energi", var Niklas benämning på det som nu händer med ett personfokus och "knivar i ryggen".

Dagens ledare av Katrine Kielos i Aftonbladet är läs- och tänkvärd. "Socialdemokraterna måste vara brutalt ärliga med sina problem (nej, möjligheternas land kan exempelvis inte företrädas av dinosauriernas parti). Men KK påminner också om att idéer inom socialdemokratin faktiskt finns och har funnits.
OECD placerade socialdemokratiska Göteborg på plats 16 bland världens konkurrenskraftigaste regioner. Haparanda har tack vare Sven-Erik Bucht blivit ett av Sveriges mest vitala områden. Ilija Batljan vände fullständigt utvecklingen för Nynäshamn när Ericsson lämnade. Idén om det gröna folkhemmet hade ett näringspolitiskt innehåll och Socialdemokraterna höll för Guds skull en hel tillväxtkongress 2004.
Tänk om den socialdemokratiska förnyelsedebatten kunde gå vidare på det spåret: tillväxt, jobb och utveckling. Grunden för att sedan kunna bedriva en politik mot de ökade klyftor som regeringen Reinfeldt inte har några ärliga ambitioner att bryta. Kom inte och påstå att socaldemokratin inte har ett uppdrag. Men tyvärr: DN:s senaste släppta nyhet med kommentarer från partivänner ger inte särskilt stora förhoppningar om detta för dagen i alla fall.

Mer:
- Östros i SvD, AB, AB2GP om Morgan Johanssons analys, GP mäter förtroende. DN om inbördeskrig, Expressen om "kuppmakare," SvD Brännpunkt med fp-krav om klippta band med LO, AB.ledare om S contra M förnyelse
Göran Eriksson i SvD om hinder för Sahlins förnyelse.
- Bloggar: (Ekot med några S-bloggares synpunkter, bla. Johanna Graf och Daniel Mathisen
- Anna Vikström om att lyssna.
- Peter Högberg om att "skita i person".
- Thomas Böhlmark om "avgörandets tid".
- Claes Krantz om förnyelse av partiet.
- Jonas Sjöstedt om "proppen..."
- Christian Valtersson om eftervalsdebatten
- Röda Berget om en hycklare.
- Signerat Kjellberg om en mödosam resa.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,