onsdag 3 november 2010

En kriskommission för Obama

Vaknar upp i ett Sverige som i min lilla värld innehåller mycket eftervalsdebatt och ser valresultaten från USA: Obama och Demokraterna tappar Representanthuset men behåller Senaten. Väljarna har visat sin vrede i mellanårsvalen mot upplevelsen av alltför lite handling mot arbetslösheten, fastighetskrisens effekter och, trist nog, mot Obamas hälsovårdsreform. En opinion som i detta val också kan symboliseras med drycken Te med vindar långt ut åt höger. Barack Obama hamnar nu, i den mån man kan jämföra, i ett läge som också gäller för den svenska regeringen och vår Reinfeldt. Krav att förhandla med ett "hus" som obstruerar och vill i en helt annan riktning.

Igår skrev jag om Eric Sundströms analys av det svenska valet med jämförelser från USA. Idag ser jag Eric rapportera från Newtown, Pennsylvania. Avslutningen på bloggposten:
Personligen tror jag att Tea Party-rörelsen drar Republikanerna åt höger i ett läge där många väljare efterfrågar pragmatiska lösningar. USA:s demografi förändras snabbt och om 30 år är en majoritet av landets invånare ”icke-vita”, om detta förenklande uttryck tillåts. Jag tror att det är svårt att bygga en majoritet i ett presidentval, då valdeltagandet är mycket högre, med Tea partyt som utgångspunkt.
Vem vet? Kanske Barack Obama tillsätter en kriskommission. Någon gång i februari, alltså. De amerikanska nätrötterna startar en öppen kommission. Young Democrats kräver förändringar i ledarskapet. Och vad gör Obama med politiken? Skrotar hälsovårdsreformen? Omprövar skattehöjningar för höginkomsttagarna? Börjar tala mer om att politiken ska dra sig tillbaks? Mannen med en tidigare lyskraft, berättarkonst och inspirationsförmåga som inte har setts i handling av många väljare, har mycket att fundera över idag. Men på samma sätt som här hemma gäller att alltför lång vistelse i kontemplationskammaren kan få förödande effekter för revanschmöjligheterna.

Fler som bloggar
.
- Dagens Arena, redaktionsbloggen: Eric Sundströms analys
- Rasmus Lenefors bloggar direkt.
- Jonas Sjöstedt,

Svd, DN, Exp, Fokus inför valet,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,