söndag 14 november 2010

Om Mona Sahlins avgång

Jag nåddes inte av någon förinformation från resultatet av dagens krismöten på Sveavägen, om nu någon trodde detta. Livesändning från expressen.se och aftonbladet.se fick bli mina nyhetskällor. Expressen var mycket tidigt ute med rubriken om Sahlins avgång: Det uppepades också åtskilliga gånger av reportern Niklas Svensson. Strax före start fick man byta lokal, på grund av säkerheten och krav från SÄPO.

Expressens första rapport visade sig tyvärr vara riktig. Mona Sahlin avgår vid den kommande extrakongressen. Ett slag mot socialdemokratin eller som Sahlin själv menade "Att jag avgår lämnar utrymme för förnyelsen"? Fan trots men respekt för Sahlins beslut. "Nu är det andra som får ta vid," säger Sahlin på pressträffen och jag är nog inte ensam om att grubbla över efterträdaren. Vecka 12 ordnas en extrakongress, om det går att ordna med hänsyn till lokaler osv. Nu snabbas också arbetet i de tillsatta kriskommissionerna på så att eftervalsarbetet anpassas.

Politik är trots allt en ganska krass verksamhet vid tillfällen som detta. I ett första skede ställs mycket om ganska snabbt. Men det är partiledaromval och detta utan en självklar efterträdare. Man kan hålla förhoppningarna höga om att den politiska omprövningen kommer att dominera, att den nya färdriktningen står i huvudfokus och att partiledningsvalet blir en följd av den omprövningen. Valberedande och maktspel pågår normalt ett valår och i det här läget blir det, mot bakgrund av "förspelet" inte mindre än tidigare.

Mest sannolikt
är att det händer som inte får hända: att det uppstår ett tomrum och att väldigt lite kommer att hända fram till en ny partiledning är vald. Vem ska initiera den politiska debatten? Om inte en ledning gör det som ska ta ansvar- vad händer med alla goda samtal när omvalsprocessen mynnar ut i ett nyval?

Alla som har tyckt sig se mest personliga förklaringar till valförlusten må känna lättnad. Frågan är hur dagens besked påverkar möjligheterna att ta de steg framåt som egentligen krävs av det som läggs fram i valanalyserna? Eländesvalet - var det "Sahlins fel" och därmed huvudproblemet löst? Jag tror att den politiska verkligheten är mycket mer komplicerad än så. Och nu har arbetet knappast börjat ännu...

Mer:
- AB med uppgifter om mobbning
DN. SvD.,DN2,

Fler blogginlägg:
- Eva Frachell, Aftonbladet om rykten...
- Peter Johansson om avgången.
- Mats Engström om efterträdare.

Mina tidigare inlägg idag med länkar:
- En krissöndag med eftervalstankar.
- Förnyelse med respekt för 1.827.497 väljare

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer (5)

Laddar... Loggar in...
  • Inloggad som
Det är så himla, himla tråkigt... Och jag tror att du har helt rätt i att den politiska verkligheten är så mycket mer komplicerad än vad somliga tror. Detta blev alltså kulmen på en turbulent, nästan kaotisk vecka. Vad händer nu?
Peter Nicklassons avatar

Peter Nicklasson · 749 veckor sedan

Politiska idéer kommer och går med tiden. I vart fall på längre sikt.
Så varför tro att socialdemokratins ideologi ska vara huggen i sten?
Det som skiljer den intelligente från den dumme är förmåga till förändring när omgivningen förändras.
Det har varit uppenbart sedan 1970-talet att ideologin inte håller för omvärldsprövningar längre.
Partiledningar därefter inom S har istället för förändringsarbete ägnat sig åt att sy på lapptäcket.
Mona Sahlin är den i särklass mest inkompetenta ledaren S någonsinn haft.
Men i kölvattet av Perssons och Sahlins utrensningar av nyttiga kritiker, toll förmån för maktkåta ja-sägare måste jag nog påstå att det finns ingen inom toppen som är lämplig.
S får bereda sig på en lång ökenvandring innan nya generationer växt upp som på allvar kan reformera partiet.
Och lika bra är väl det. Politken ska fungera i samklang med befolkningen. Politik ska vara pådrivande i samhällsutveklingen, men framför allt se till att befokningen får det bättre - vad ska vi annars med politiker till?
Folket har redan börjat lämna läktarna.
Upp till S om de åter ska vinna tillbaka dem och vinna kampen, eller självdö.
Nej det finns inte så många kandidater till partiledarposten.......det måste vara någon ur en yngre generation....nej inte Messing eller Wallström....jag måste säga att Jytte Guteland har en svada som inte står Maria Wetterstrands efter.... och så han Damberg - högersossen som Widar Andersson gillar...det är här någonstans det börjar brännas......men vad har Jytte Guteland för politiska åsikter....är det någon som vet? Sedan har jag alltid gillat Carin Jämtin.....skicklig poitiker men hon tillhör ju vänsterfalangen......eller gör hon det längre???...hon är first class...
José L Ramírezs avatar

José L Ramírez · 749 veckor sedan

Att hänga upp sig på Mona Sahlins beundransvärda beslut är att vara historiskt enögd. SAP har haft en ideologisk nedrutningsprocess som började redan under Palmetiden. Arbetarna försvann från regeringen (en av de sista var Sträng) och ersattes inte ens av akademiker och intellektuella, utan av politruker. Folk som Ingavar Carlsson som lämnade sina studier för att använda politik som yrke och inte kunde något annat än politisk korridorretorik och kampen om positioner och poster. De som behövs i politiken försvinner medan de som behöver politiken (som enda försörjningsgrund) finns kvar och blir alltfler i antal. Det har inte funnits någon möjlighet att föra en politisk idédebatt och en socialdemokratisk analys av världens förändrade situation. (Se fortsättning)
Sven Olssons avatar

Sven Olsson · 749 veckor sedan

Jytte Guteland är det enda rätta!
En frisk intelligent vind med framtidsvisioner och dessutom karismatisk.

Håller tummarna att det blir hon.

Ny kommentar

Comments by