onsdag 24 november 2010

Socialdemokratins förnyelse

Samtidigt som vinterstormen sveper över Sverige bidrar den öppna kriskommissionen inom bloggnätverket Netroots med ännu ett bidrag till socialdemokratisk omprövning av politiken. I en andra rapport står idépolitiken i fokus och man ger på några få sidor värdefulla bidrag till eftervalsdebatten. Nu är det inte ordflöden som betyder mest utan innehållet. Rapporten är kortfattad men redan på de få textarken inryms perspektiv som är oerhört centrala för (S) idéutveckling, det som sedan ska vara plattformen för konkreta politiska förslag.

Individen, inte systemen, måste vara i fokus. Det är ett av rapportens viktigaste bidrag. Man tar utgångspunkten i ett gammalt citat från Hjalmar Brantning vilket möjligen antyder att väldigt lite är nytt under solen. Men det är ingen tvekan om att partiets tal om "system" och om de stora perspektiven ibland har gömt individen. Där hoppas jag att partiets mer formella krisanalyser verkligen tar till sig av kritiken.

Individperspektive
t har om inte fler så i alla fall två innebörder för mig. Det handlar om att ompröva en av socialdemokratins stora missar: vi satte höga mål om att underlätta för människor att utvecklas, utbilda sig och göra så kallade klassresor. Men klarade vi nästa steg? Vad skulle hända med den enskilde som lyckades överskrida gränserna? Hur ställde (S)-politken upp för den som fixade den längre utbildningen eller till och med (och någon må häpna) började tjäna pengar därför att de ökade kunskaperna gav bättre avlönade jobb? Vilken syn har vi och har vi låtit slå igenom i politiska förslag därför att vi stöttade resan men inte livet framme vid resmålet?

Det andra perspektivet
handlar för mig om den som inte grejade resan. Den som helt plötsligt behövde stödet från samhället i en svår situation. Den som exempelvis mötte arbetsförmedlingens trista sidor, socialtjänstens myndighetsföreträdare eller försäkringskassans regelverk. Här har socialdemokratin mycket att göra för att låta individperspektivet styra, inte systemförsvaret. Det handlar där om allt från myndighetskulturer och bemötande av enskilda till ibland orimliga regelverk och bestämmelser.

Öppna kriskommissionen driver på. Bra jobbat, bloggvänner!

Fler som bloggar:
- Johan Westerholm, Mitt i Steget.
- Peter Högberg, Högbergs tankar.
- läs också mina egna julklappstips.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,