tisdag 23 november 2010

Om namn för dagen och lite julklapps- och julpyntningstips

Av många skäl har jag avstått från kommentarer om de många namnspekulationer om tänkbara S-ledare som främst medierna har dagligen. Morgontidningens idé från Christer Isaksson på SvD:s Brännpunkt är ändå värd att nämnas. Isakssons tankar är en trio bestående av IF Metalls Stefan Lövén som Sahlins efterträdare, SKTF:s Eva Nordmark som partisekreterare och Jens Henriksson, blivande chef för Stockholmsbörsen, som ekonomisk-politisk talesperson. "Förnya med omtanke" är Eric Sundströms paroll på Dagens Arenas ledare, och som ofta delar jag ES:s syn.

Om den valberedning som nu ska utses väljer att titta på idén och om nomineringar kommer in lär väl visa sig. Men som Eric skriver, "kul läsning". Och vem vet....Men visst är det också ett seriöst resonemang bakom med kopplingar till kärngrupper, men också till en facklig organisation som driver tillväxt och utvecklingsfrågor. Samtidigt markerar trion i Eva Nordmark de välfärdsarbetande tjänstemännen och inte minst en samtidigt "koll på pengarna"  med Jens i gänget.

Det känns
som vinter ute och det betyder jul. Jul betyder för många "julgran" som ska kläs i alla nödvändiga dekorationer. På samma sätt är det med socialdemokratin, en för tillfället barrande konstruktion som måste få växtkraft, mer näring, mer ljus och lite glitter på grenarna.

Vem vill klä granen? Har du tips på dekorationer? Den där stjärnan på toppen - hur ser den ut? Silver, guld? Levande ljus eller "vanliga" elektriska som kanske känns tryggare? Och vad i övrigt av röda glaskulor, papperstomtar och tomtebloss? Eller det kanske ska vara som alltid: lasta på granen de gamla dammiga smällkaramellerna som använts alla jular sen mormors tid?

Och så det svåra: Julklappshögen under granen, om den traditionen nu ska hållas vid liv. Ett bra tips är att ta rätt önskelista. Inte den från många år tidigare. Önskemål förändras och trender kommer och går. Hur många av de fina härliga klapparna som du själv köpte förra julen men som mottagaren kanske inte ville ha tänker du slå in igen? "Det får gå en då", kanske du tänker? "Jag gillar ju klappen". Och som inför alla högtider av det här slaget bör du minnas att hushållskassan inte är outsinlig. Alla kan inte få allt de önskar.

Det socialdemokratiska partiet håller möjligen på att utse årets tomte och smånissar. Men pyntet och klapparna till folket är ännu inte inhandlade och ännu mindre inslagna. Frågan är vilka som skriver inköpslistan. Det börjar brådska.

Fler blogginlägg:
- Röda Berget om en valberedning
- Annie Johansson om IF Metall..
- Johan Westerholm om underbara dagar.
- Peter Högberg, om aktuella valprocedurer...
- Edvin Alam om tummen upp för Metall
- Martin Moberg om arbetarrörelsens omtag...
- Marika Lindgren Åsbrink om de socialdemokratin i stora europeiska städer.
- Staffan Lindström om den "gordiska knuten":
- Rebellabloggen om kriskommissionen.
- Peter Soilander om vem det är fel på..
- Erik Laakso om trovärdiga och förnyade idéer.
- Michael Granstedt om att lägga falanstrider åt sidan

---och ett särskilt omnämnande:
Åsa Westlund skriver krönika på AiP:s hemsida som tillhör de riktigt viktiga men också allvarliga utgångspunkterna för det som måste vara vårt förnyelsearbete....Läs!

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,