lördag 6 november 2010

Studie om väljarna, medier och regeringsförtroende

Varför gick det som det gick i valet? Ältandet fortsätter. Frågor kräver svar, fördjupningar och inte minst förnyelsearbete och "action". Till alla tänkbara underlag för den som vill förstå mer bidrog Mittuniversitetet tillsammans med Synovate i början av veckan. I en undersökning som jag såg i Dagens Opinion har man mätt hur väljarnas förtroende för allians- / regeringspolitiken förändrades mellan maj och september. Resultatet ger viktiga kunskaper till valresultatet. I sju av tio mätta frågor kunde alliansen öka sitt förtroende. Mest i fråga om tillväxten. Regeringen tappade i förtroende i tre frågor där inte minst sjukförsäkringsfrågan "doppade", tillsammans med pensionärsfrågor och integration.

Undersökningen gäller också hur väljarna har tagit del av information inför sitt val. Ska man tro på den så har bloggarna slagit ut partiernas hemsidor i att vara källa till information. Nätinformationen är också, enligt väljarna, viktigare än kvällspressen i det här perspektivet.
Jag skrev igår ett inlägg med en rubrik som antydde att frågan "varför S förlorade" kanske inte är så knepig trots allt. Den här mätningen från Mittuniversitetet visar åter på väldigt tänkbara förklaringar. Den stora utmaningen är nog inte analysen utan frågan "hur går vi vidare".

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,