Om skolan kunde klara uppdraget att utifrån varje enskild elevs behov utforma undervisningen och om man hade de resurser som krävs för det, borde inte grundskolor i Stockholms läns kommuner hamna på platser från etthundra och nedåt på Föräldraalliansens grundskoleindex för 2010. Undantaget Solna, Sundbyberg, Upplands Bro och Botkyrka är det tyvärr så. Med start i de nedre regionerna av Huddinge (som kliver upp hela 58 placeringar...) radas sedan länskommunerna upp ner till plats 282 som intas av Danderyd. Något i noterna i enkäten gör reservationer om olika beräkningsgrund för "skola" och "kommun" där inslaget av friskolor inte är beaktat på kommunnivå. Märkligt, men kanske en signal att vi måste bli mycket bättre på att också utvärdera de fristående.
Mätningen bekräftar väl tidigare rapporter om "framgångsfaktorer" för skolor. Att mindre skolor i den så kallade "landsbygden" ofta uppnår bättre resultat än skolorna i storstadsregionen. Jag tror att förklaringen finns i de sociala och ekonomiska skillnader som också är så mycket tydligare i storstadslänen och som mitt morgoninlägg handlade om.Något som också återkommande bekräftas av skolforskningen.
Men vi borde verkligen höja ambitionerna och det redan från förskolan. Och det är helt rimligt att det går om bara var och en av eleverna får det stöd som krävs. Om detta bloggar Helen Törnqvist alldeles utmärkt. Även Mattias Lundbäck instämmer i mitt morgoninlägg, med ett par ytterligare "kryddor" i texten. Detsamma gör Mats Gerdau som med en nyvunnen rätt att lägga skolmotioner i riksdagens säkert tar till sig den regionala situationen och driver frågorna. Om inte, finns det alltid socialdemokrater i Sveriges riksdag....
Mer att läsa: DN, SvD,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, skola, föräldraalliansen,