måndag 8 november 2010

Ny tid, nytt landsting och ny ledningSka skatten sänkas?
 
Kommer alliansen att sälja ut något sjukhus..
.
En ny vecka står för dörren och så ett nytt landsting som ska sammanträda för första gången. För första gången på 8 år utan min självklara närvaro. Ibland får man träda tillbaka för yngre förmågor. Oaktat det personliga blir det intressant att följa landstingsfrågorna också denna mandatperiod, om än från en ersättarplats. Och i helgen verkar den politiska ledningen ha tagit form då moderaterna har gjort sina nomineringar. Filippa Reinfeldt, Christer G Wennerholm, Lars Joakim Lundquist, Torbjörn Rosdahl och Charlotte Broberg blir moderata landstingsråd. Sen är det ju ett par till från andra borgerliga partier.

Det nya landstinget ser ut så här:
Moderaterna 57
Centerpartiet 6
Folkpartiet 15
Kristdemokraterna 7
Socialdemokraterna 39
Vänsterpartiet 10
Miljöpartiet 15
Jag spekulerade frisk för en tid sedan om landstingets nya toppnamn. Ett självklart val som finsanslandstingsråd var Filippa Reinfeldt men som ockås "politikerkollen" på Aftonbladet anade blev landets statsminister den som stoppade det självklara. Att upphöja landet och Sveriges största landsting till en "familjeaffär" vid ett av miljontals köksbord blev för mycket för den moderata nomineringskommittén som lär ha "övervägt" saken. I stället tar bloggaren och kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Rosdahl över. Här blir jag väldigt nyfiken på Svenska dagbladets källor när tidningen i dag skriver:
Filippa Reinfeldt och statsrådsberedningen kommer inte att ha några svårigheter att styra honom dit man vill, är en vanlig kommentar i den moderata landstingskretsen.
Personer är viktiga men mest intressant är vilken politik som ska föras. Och där kommer åter en "verkligheten efter valet-artikel" i dagens SvD. Före valet lät det som vi skulle vara på väg mot en "köfri vård". Efter valdagen rapporteraded medier och bloggare att verkligheten var den rakt motsatta. Nu står de växande vårdköerna överst på dagordningen, det vill säga det som var så ljust före valdagen. SvD skriver:
Istället för konfrontation är den viktigaste uppgiften att komma åt de växande vårdköerna. Det är ett problem som man lyckades få undan i den senaste valrörelsen, men som väljarna inte accepterar.
I artikeln tycker jag mig ana något som kan betecknas som i alla fall ett halvt valsvek, förutom vårdköerna. I och för sig tror jag att stockholmarna föredrar en god sjukvård före sänkta skatter. Men visst gavs intryck före valdagen att skatten skulle sänkas "tioöring för tioöring"?  Även om det är klok politik i sak så verkar dagens uppgifter om sänkta skatter skjutna på framtiden inte ligga helt i linje med vallöften även om den som såg ABC:s vårddebatt fick mer raka besked. Enligt samma artikel lär det inte heller bli några försäljningar av sjukhus under mandatperioden. Gott!

Mer läsvärt
- Filippa Reinfeldt svarar om vårdköer och överbeläggningar.
- Alliansfritt om klasspolitik i vården.


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,