tisdag 9 november 2010

Ska vi banta maktbyråkratin? Vilka röstar för?

Det seglar upp en liten sakfråga där jag redan nu kan ana debattens tongångar om det genomförs. Birgitta Holm och Maria Abrahamsson har föresten börjat. I förslaget till budget har såväl de rödgröna som det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna sett samma budgetpost som lämplig för effektivisering. Ett idag svällande regeringskansli som inte torde styra vår nation sämre även om det bantas med 670 miljoner. I ett tänkt scenario skulle en votering i  riksdagen kunna gå regeringen emot och opposotionen vinna. Tonerna efter en sådan händelse är givna: "S sviker löftet om samarbete med Sd".

Före valet, i den ofta ganska hårda bloggdebatt som fördes om detta, nämnde jag också något om detta som på något sätt kokar ner till en tolkning av begreppet samarbete eller kanske beroende. I normalfallet vet vi alla vad begreppen står för men just här tenderar betydelsen att vidgas.

Klart är väl att man stödjer sina egna förslag. Klart är väl att det inte heller finns anledning att låta regeringskansliet vara över en  halv miljard större än vad som är lämpligt, enbart för att undvika att trycka på samma slags knapp som ett annat parti. Då, före valet, tog jag egna exempel att den som vill säkert kan hitta någon votering i Huddinge fullmäktige där Sd har röstat på samma sätt som jag själv. Även en trasig klocka visar som bekant rätt ibland. Men det blir förstås helt orimligt att i ett sådant läge tala om "samarbete" och det blir fullständigt snurrigt att jag skulle ha röstat tvärt om!

Om man vill vara på den säkra sidan i det här fallet, och för formens skull undvika detta så får väl förslaget kompletteras med en indragning av tjänsten som propagandaminister, som förefaller onödig.
Å andra sidan finns ju då möjligheten att även andra riksdagsledamöter uppmärksammar möjligheten. Vem vet, kanske till och med borgerliga ledamöter.

Mer: DN, Ekot,
Fler: Aurora Gullberg om kommunikation...

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,