Det finns i och för sig ett gammalt råd som talar emot: När Anders Håkansson en gång skrev avhandlingen "Konsten att vinna ett val" ingick rådet att "samarbeta i majoritet" och det omvända om man befinner sig i opposition. Oavsett det finns det något positivt i de samtal som nu verkar pressas fram i riksdagsarbetet som en följd av att Sverige fick en minoritetsregering och Sverigedemokraterna som ytterligare riksdagsparti.
Regeringen kan inte självklart lägga sina proppar och till 100 procent förvänta sig stöd. Riksdagen måste med på vagnen i ett mycket tidigare skede. Där gäller att stödet inte bara söks från de egna riksdagsgrupperna. I går kom uppgifter om att regeringen söker samarbete med (S) och (mp) om regeringskansliets budget. Idag är det betygsfrågan och den socialdemokratiska gruppen i utbildningsutskottet som lär ha undvikit att hamna i samma fåra som Sd i betygsfrågoran.
Sahlins deklaration att "aldrig någonsin bli beroende av stöd från SD" verkar vara ledstjärna också för alliansregeringen. I det stora hela är det väl en så länge ganska begränsade områden där det öppnas upp för blocköverskridande samtal. Kanske kan också andra områden där långsiktighet är viktigt bli föremål för samtal och blocköverskridande överenskommelser. Det är bra för Sverige, oaktat socialdemokratins eget behov av en tydligare politisk profil i väljarnas ögon.
Mer: Ekot.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, riksdagen, alliansen, socialdemokraterna, sverigedemokraterna