söndag 21 november 2010

Huddinge tar täten med sociala medier i skolan?

[uppdaterad] Nästa fullmäktige lägger jag tillsammans med Natalie Sial en motion där vi föreslår en strategi för att skolorna i Huddinge ska ta täten när det gäller sociala medier i undervisningen. Iinnehållet och argumenten till varför det är viktigt har jag skrivit om tidigare. Men framför allt har entusiaster och andra kunniga personer skrivit om det, inte minst Kristina Alexandersson och Brit Stakston. (Måste läsas!) Tankar om hur bloggar, twitter och andra sociala medier kan användas i skolan har säkert funnits tidigare, men ett viktig steg var den inspiration som många fick efter boken Politik 2.0 som också skapade en kreativ diskussion om Skola 2.0.

Jag är helt övertygad om att Huddinge kommer att vara positiv till motionen. Det finns i kommunledningen en egen kunskap och insikt om detta. Centerns Christian Ottosson och folkpartiets Malin Danielsson är bloggande och twittrande kommunalråd. På oppositionsrådssidan finns Emil Högberg (s). Men okey: att vi politiskt aktiva gillar det och ser betydelsen är viktigt för att driva på, entusiasmera och stimulera utvecklingen. Det avgörande är emellertid att elever oc lärare gemensamt ser alla möjligheter och att de engageras i utvecklingen. Lyckas det så kan det här bli riktigt bra.

Mer:
- Thomas Hartman om landsting och nya medier.
- Sociala medier om sociala medier landet runt.


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer (2)

Laddar... Loggar in...
  • Inloggad som
Låter kanske som en bra idé - men jag tror nog att sociala medier redan används i skolorna i Huddinge. Den nya läroplanen ger ju också skolan i uppdrag att medvetet befinna sig i de sfärer där sociala medierna finns: se exempelvis denna lilla film:
http://www.youtube.com/watch?v=UmO6fty3SL8&fe...

Att det skulle behövas en särskild kommunal plan för detta borde ju i sådana fall vara en plan som mest riktar in sig på att göra detta möjligt (exempelvis att titta på youtube om det nu är förbjudet, eller att använda facebook, eller att skapa bloggar på det sätt som man skapar bloggar etcetera)

Mvh Henrik
Jag hörde på radion härom dagen om ett projekt i en svensk skola där hela klassen finns på Facebook - både under skol- och fritid. Så även fröken, som när hon kände för det gick in och besvarade frågor. Det kunde t.ex. gälla ett matematiskt problem som eleverna hade i läxa. Genom att besvara frågan fick alla elever möjligheter att ta del av tipset.
Det pågår även försök här på Gran Canaria, där eleverna på mellan- och högstadiet får låna bärbara datorer för sitt skolarbete.
Enligt lärarinnan ovan har datoranvändningen fungerat som en bra förstärkare i skoolarbetet.

Ny kommentar

Comments by