Denna sanslösa dag med sanlöst mycket om det som benämns och på allvar ÄR S-krisen, slår jag upp Matts Heijbels bok om storytelling. Redan inledningen av boken ger mig tankar. Hjärnforskningens utveckling, skriver Matts, har på senare tid allt tydligare kunnat visa varför storytelling är så viktig. Förmågan att minnas saker ökar dramatiskt om uppgifterna sätts in i ett sammanhang med visualiserbara detaljer och en intressant handling.".
En förklaring ligger i de båda hjärnhalvornas sätt att fungera tillsammans. "Logikcentrum orkar nästan ingenting om känslocentrum är inaktiverat". Sen följer en rad berättelser från arbetsplatsernas Sverige och om mänskliga reaktioner på händelser och företeelser i vårt avlånga land. Inte bara textrader utan en hel kultur inrymd i berättelserna. Matts fogar ihop dessa till en egen "Heijbelmodell" för storytelling med utgångspunkt i de tre självklara frågorna för en strategi: "Varför gör vi detta? Vad är vi ute efter? Vilket eller vilka problem vill vi lösa".
Det där ger mig som sagt tankar denna socialemokratiska ökendag.
Det började i natt och jag skrev då om Aftonbladets ledarsida som kommenterade turer kring avgångar och avgångskrav. Det blev morgonsoffor, expertkommentarer, journalistkommentarer, avslöjanden om "mannen bakom", ännu fler journalistkommentarer, åtskilliga textspalter och säkert många blogginlägg. I kvällstidningar dyker den ena efter den andra "utmanaren" upp med stora ambitioner att "nå toppen", sägs det. Lägst når väl Aftonbladet med en kommentar på temat Ilija Batljan som förvisso utsetts som "sexigaste politikern" men som enligt tidningens Lena Mellin har emot sig "en brytning som gör att han kan vara svår att förstå". Bottennappet med stort B. Och en del spår att valet 2014 redan är förlorat och Lotta Gröning spår att partiet går under.
Så har det fortsatt. Morgonen med DN-artikeln där man redan i rubriken får veta att det rasar kritik från partisekreterare mot Sahlin, (och LO-ordförande) Enbart detta är uppseendeväckande. Så rullar dagen på och efter till kvällens avgångskrav mot Sahlin från en riksdagsman. Och begreppet "kris" som till och med det har debatterats när några har försökt vända motgång till lite djävlar annama och framtid, ja, det kräver krismöten.
Det här borde rimligen vara något som dyker upp därför att det finns en tydlig bild av varför valet förlorades. En del vill sitta länge och leta förklaringar, till och med i "långsiktiga förändringar av det gamla industrisamhället till tjänstesamhället". Det må vara oerhört viktigt i en omvärldsbevakning och för att få ett underlag att se framåt. Och visst: min egen "eländesanalys" av valresultatet har inte värst mycket forskning i sig men ändå några punkter som jag tror kommer upp i mer genomarbetade analyser.
"Vi förlorade valet, Väljarna dömde ut oss. Därför ska vi förändras". Ett budskap som fler företrädare har återgett under dagen och säkert riktigt. Just den delen kan vi säkert enas om. Det är i nästa steg som knepigheterna kommer. I vilken riktning ska den där förnyelsen gå? Enligt det klassiska politiska höger-vänster-perspektivet? En ny eller nygammal skala med hållbarhetsfrågor, ungefär som det "gröna folkhemmet"? Eller en verklig betoning på tillväxt, regelförenklingar, satsning på nyföretagande, sänkta skatter och kanske till och med stimulans till välfärdsföretagande finansierade med skatter? Eller ligger partiets räddning och profil i att bli mycket tydligare i kampen mot ökade klyftor. Detta och annat gav kriskommissionen väldigt viktiga frågor om.
Jag är helt övertygad om att en avgörande förklaring handlar om brist på berättelse. Men till skillnad från förr kunde människor i sin vardag relatera till socialdemokratisk samhällskritik och visioner om ett rättvisare Sverige. Men val är också val mellan alternativ. I det ljuset måste partiets egen kris, brist på förmåga att berätta om ett annat Sverige, också jämföras med den som är motståndare. Förvisso en högerregering men ett moderat parti i ledningen som talar om utanförskapet, förändra socialdemokratiska förtidspensioneringar, som sägs stimulera företagande och satsa på kunskaper. Det är den politiska retoriken samtidigt som de s.k "breda grupperna" får mer pengar varje månad i plånboken. Inte alla. Men tillräckligt många för att påverka utfallet på valdagen.
En del debattinlägg ser mer på partiets organisation och kanske på politiker som sådana i sina försök att beskriva förlusten. Där finns det en rad kloka synpunkter som måste lyssnas till och inte minst göras verkstad utifrån. Fler unga. Nomineringsrutiner som öppnar upp. Fler nya medlemmar med andra perspektiv och erfarenheter än många av oss som redan finns inne i partiet. Listan kan göras lång. Jag hoppas ändå att vi får en fortsatt diskussion som utgår från helheten, de många perspektiven. Jag hoppas att vi mejslar fram en starkare berättelse om Sverige och om framtiden och dessutom gör den konkret och lockande för väljarna. Sen är det klart: en berättelse som inte berättas bekripligt för folk kommer inte att nå deras öron. Det ställer också krav på företrädare och ledande personer. Och jag slutar skriva här till ljudet från TV:s och Rapport med krav från två partidistrikt med fler avgångskrav. Det vore skönare att höra förslag till den socialdemokratiska berättelsen, vår egen story.
Mer: DN1, Exp om kris,
Fler bloggar och snor några länkar från Martin Moberg:
HBT-sossen om en sluten och mossig organisation på många sätt, Krassman om en analys som bara DN kan göra, Peter Högberg om vad som är viktigt, Mats Engström om en tveksam analys av Mona Sahlin, Annarkia om att nu vässas pennorna och slipas knivar, Jinge om socialdemokratins lösning, Torsås socialdemokratiska blogg om politiskt vakuum eller ansvarstagande, Peter Johansson om att vi ska tacka alliansen för allt de gjort oss,
Fler: Anna-Stina Nordmark Nilsson om nytänkande, HBT-sossen om dammluckor, Thomas Böhlmark om roskrig, Kent Persson om felsteg, Robert Noord om politik, Claes Krantz om mätningar,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern , Krassman med analys, Emil Högberg med kommentar till Morgan Johansson, Annika Högberg om troll,. Rebellabloggen med tips till valberedningen,. Erik Laakso om osund partikultur, Anders Nilsson tangerar detta också. Lena Sommestad om att börja med politiken.
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, socialdemokraterna, eftervalsdebatt, mona sahlin, val 2010
torsdag 11 november 2010
Socialdemokraterna och den försvunna berättelsen
Etiketter:
eftervalsdebatt
Kommentarer (4)

Sortera efter: Datum Betyg Senast aktiv
Laddar kommentarer...
Comments by IntenseDebate
Kommenterar som Gäst.
Socialdemokraterna och den försvunna berättelsen
2010-11-11T20:00:00+01:00
Peter Andersson
eftervalsdebatt|
Kjell · 750 veckor sedan
Långt innan valet 2006 fick jag känslan att stora delar av partiet inte längre stod bakom sin (enhälligt) valda partiledare Göran Persson. Det blev allt tydligare ju närmare valet vi kom att Göran Persson inte hade partiet med sig. Borgerlig media tilläts sätta dagordningen mot en mot en allt mer chanslös G.P. utan understödet från dom egna.
Med valet av Mona Sahlin (enhälligt vald) kom historien att återupprepa sig. Borgerlig media fick en lätt match emot en splittrad socialdemokrati i försvarsställning. När en privat blogg på nätet efter valförlusten framhålls som S starkaste kort i valrörelsen finns det mycket övrigt att önska.
Efter förlustvalet 2006 infann sig känslan av att S nästan medvetet lät valet gå sig ur händerna. Kanske en del med baktanken att låta Alliansen stå för det skitjobb som man helst ville undvika att förknippas med och på så vis komma förstärka tillbaka i valet 2010. Hur det stämmer med verkligheten lär jag väl aldrig få veta, men när man nu ser hur socialdemokratin närmast krackelerar i sina beståndsdelar verkar allt vara möjligt.
Vilka som är förlorarna, när politikerna gör upp vid köttgrytorna, är dock inte så svårt att se.
/gt · 750 veckor sedan
Jag tänker nu, att med rätt ledare, rätt inställning att gemensamt åskådliggörande av framtiden för väljarna, så kan man t o m få medierna med sig, eller så är jag helt galen?
Rupert Giles · 750 veckor sedan
Dags att börja driva politik som engagerar och ger hopp om framtiden, då följer väljarna och den stora berättelsen snart efter.
Det gäller att ta tag i de stora frågorna...
* Demokratifrågan, som negligerats länge trots att den är helt central. Hur ska vi flytta makten från kapitalister, chefer, ämbetsmän och yrkespolitiker till folket? Hur ska vi göra despotiska toppstyrda företag till demokratiskt självförvaltande enheter? Jag föreslår en nyklassisk demokratimodell.
* Rättssamhälle, för även i jämförelse med andra kapitalistiska stater i Västeuropa är garantierna för mänskliga och medborgerliga rättigheter påfallande svaga i Sverige. Det finns normalt inga sanktioner mot dem som bryter mot dem, som till exempel i USA, och de flesta av dem kan avskaffas genom en enkel votering i riksdagen. Rättsapparaten och polismakten har befogenheter som väcker förvåning i utlandet. Höga byråkrater och politiker betraktar lagen som en skitsak som inte berör deras verksamhet. Till och med inom dess ytterst tänjbara ram är utrymmet för administrativt godtycke och rättsövergrepp utomordentligt stort. Mockningen i detta stinkande augiasstall börjar lämpligen med en både reellt och formellt bindande rättighetsförklaring, följd av upprättandet av en folklig kontroll över ordnings- och försvarsorganen. En rättegångsbalk värdig ett civiliserat samhälle ersätter den nuvarande. Säkerhetspolisen, denna landsförrädiska liga genom vilken utländska statsterrorister systematiskt sprider desinformation, desorganisation och övergrepp i det svenska samhället, förintas restlöst och dess återupprättande förbjuds i grundlagen.
* Sex timmars arbetsdag, nästan lika viktig som en gång åttatimmarsdagen.
* Stopp för fria kapitalrörelser och en ekonomisk vanhävdslag. Förr - när folkets försörjning fortfarande ansågs vara ett väsentligt statsintresse - kunde åkerjord läggas under offentlig förvaltning om den uppenbart vansköttes, "låg i vanhävd". Detsamma måste gälla företag. Det ska inte gå vare sig att systematiskt plundra ett företag och köra det i konkurs medan de som arbetar i det står hjälplösa bredvid och ser på, eller att bara stänga portarna en morgon och förklara att "företaget" flyttat till Bortre Regnuanaland. Det ska vi sätta P för. Då kan vi till sist säga till de oförskämda små gloparna: Jaså, det passar inte här? Res till Ryssland då!
* En nationalekonomisk reform, som rör sig bort från den virtuella ekonomins skenvärld där vi inte ser skillnaden mellan falska och verkliga värden, mellan spekulativa Monopol-pengar och faktiska tillgångar. I äldre tid hade man helt enkelt inte möjlighet att hantera information uppdelad på reella kategorier ("varuslag" och olika slags arbete) utan tvangs räkna om allting i en abstrakt normalvärdeskategori, pengar. Så är det inte längre; vi kan idag hantera en reell hushållning, och det måste vi utnyttja.
Kjell · 750 veckor sedan
Upplevelsen efter två förlorade val är snarare att socialdemokratin inte riktigt verkar tro på den egna politiken och har därmed blivit ett lätt mål för borgerligt media. Jag tycker inte att Fredrik Reinfeldt och alliansregeringen har varit så skickliga som media framställt dom.Tvärt om skulle jag vilja säga. Om regeringspolitiken granskats med samma måttstock som oppositionen skulle mediebilden inte varit så ensidig. Tyvärr har ju även framträdande socialdemokrater delförklarat dåliga opinionssiffror med skicklig moderatpolitik.
Nu tror jag inte att media avgjorde valet, även om det bidrog. Huvudorsaken får vi nog söka hos en försvarsinriktad socialdemokrati utan tro på den egna politiken.
Målet låg öppet, men man missade målet.