lördag 6 november 2010

Spionskandalen: Vilken del av regeringen kan svara på frågor?

[uppdatering] Det är förvånande om någon blir förvånad över dagens spionaffär: att USA genom sin ambassad sannolikt har haft samma koll på svenskars förehavanden som på norska och danska medborgare. Så menar även Wilhelm Agrell i en kommentar. Han ställer ut ett antal krav på den redovisning som nu regeringen bör se till kommer fram. SvD skriver:
Att Beatrice Ask under presskonferensen uttryckte att hon välkomnade länder med en förhöjd hotbild att vidta sina egna åtgärder för att minska risken för attentat så länge de håller sig inom ramen för svensk lagstiftning tycker Wilhelm Agrell är anmärkningsvärt.
– Sveriges justitieminister ska väl i första hand ha ansvar för att svensk lag följs och att svenska medborgare inte utsätts för rättskränkningar. Inte vara talesman för främmande makter.
Det finns fortfarande en stor förvirring över vad som har hänt eller inte och om det som har hänt håller sig inom lagar och regler eller inte. Beatrice Ask har hållit presskonferens och uttryckte att hon inte "gillade" det som nu verkar ha hänt. Men många frågor langades över till Utrikesdepartementet för svar. Dess hemsida säger ingenting och UD:s främsta informationskälla, Carl Bildts blogg, har ännu inte skrivit något om händelsen.

De få fakta som läggs fram tycks tyda på att verksamheten har hållit på i alla fall ett år före "Kriget mot terrorismen" startade efter 11 september 2001. Möjligen har insatserna i detta krig följt med uppåt i intensitet. Amnesty berättar om återkommande övergrepp mot mänskliga rättigheter i spåren av insatserna och att Sverige har fått känna av detta i form av ökad koll på svenska medborgare är väl knappast förvånande. Om ej försvarligt.

Det låter illavarslande, den där bristen på samordnat ansvar som Ask gav uttryck för idag. När regeringen kommenterar en sak som detta borde inte en återkommande upprepning till andra delar av samma regeringen behövas. Vem svarar på Agrells, mina och väldigt många svenskars frågor?

PS: den som vill kan förstås "Gilla" den amerikanska ambassaden på Facebook. Även om jag har besökt ambassaden och blev väl bemött så avvaktar jag gilla...fel dag!

Uppdatering
: kl. 18.42 saknas något om dagens händelser på regeringens hemsida, med undantag från inbjudan till Asks presskonferens. Carl Bildt har inte bloggat och inte heller uppdaterat facebooksidan. Oppositionen med Urban Ahlin i spetsen kräver korten på bordet. SÄPO har inte haft koll, något som är mycket anmärkningsvärt om man ska tro amerikanarnas kommentarer till motsvarande "affär" i Norge. USA menar (se inslag i Rapport( att allt man gör inom ramen för sitt övervakningssystem för ambassader och "USAs intressen" sker i samarbete med värdlandet. Att Ask idag inte har känt till något, inte heller SÄPO...bara ökar mängden frågor..

Mer: DN; Ekot, GP, SvD, Exp,
Fler bloggar:
- Röda Berget om Ask som beskyddare...även Martin Moberg om detta.
- Peter Högberg om spioner...
- Kulturbloggen som inte heller förvånas..
- Torbjörn Jerlerup skriver bra om frågan..
- Scaber Nestor om inkompetensnivå..

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,