lördag 28 augusti 2010

Mer behöver göras mot växande vårdköer

Idag skriver Karolinskas chefsläkare Stefan Engqvist om behovet av ytterligare sjukhus i Stockholmsregionen. Trots Nya Karolinska, det sjukhus som stockholmarna får till ett mycket billigare pris tack vare socialdemokraterna och Ilija Batljan, behövs fler vårdplatser. Behovet har också uppmärksammats genom den kris och de anmälningar som har "drabbat" bland annat Karolinska Huddinge.

Trots
pratet från den nuvarande ledningen i landstinget med Filippa Reinfeldt i spetsen om köfri vård så är inte köerna borta. Tvärtom, de växer. Eller för att citera ett S-pressmeddelande:
I juli 2010 hade 24 320 stockholmare väntat längre än vårdgarantin. Det är 48 procent av alla som väntade på vård. Stockholm riskerar nu att gå miste om sin del av kömiljarden. Detta trots att den bluffkö som kallas ”patientvald väntan” inte räknats in. Där väntar ytterligare 4 190 stockholmare på vård.
Upptagenheten med annat i sjukvårdspolitiken verkar ha gjort att stockholmarna förlorar. I stället för att lägga kraften på att minska köer och höja kvaliteten i vården har den borgerliga alliansen sitt fokus på att trixa med statistik, förbereda för försäljning av sjukhus och att sänka skatter. Det behövs en annan politik om vården ska utvecklas i länet.

Socialdemokraternas fempunktsprogram för en köfri vård behöver få väljarnas stöd. De fem punkterna:
  1. Prestationslöner för offentligt anställda
  2. Sluta slösa pengar på vård som inte utförs!
  3. Fler vårdplatser
  4. Vårdgarantin – rättighet för patienten och skyldighet för vårdgivaren
  5. Fler anställda i hälso- och sjukvården
Om fler vårdplatser skriver man i programmet:
Ytterligare ett sätt att frigöra vårdplatser är att flytta öppenvård från akutsjukhusen. Idag görs 89 procent av den planerade öppenvården på akutsjukhusen. Vi vill öppna tre nya närsjukhus och vidareutveckla de fem som finns idag. Stora delar av den specialistvård som inte kräver övernattning ska kunna utföras på närsjukhusen.

Det rödgröna regeringsalternativet har också utlovat en vårdmiljard. Av dessa pengar kommer vi i Stockholm att lägga en stor andel på att skapa nya vårdplatser. Totalt vill vi socialdemokrater tillföra 300-350 nya vårdplatser under den kommande mandatperioden.
Kort sammanfattat är de nya siffrorna som berättar om växande vårdköer ett jättebakslag för Filippa Reinfeldt och moderatalliansens vårdpolitik. Något väljarna ska ge sin dom över på valdagen.

Fler som bloggar:
- Anna Vikström om fler vårdplatser hellre än sänkta skatter.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,