söndag 1 augusti 2010

Maud Olofssons sommartal med fokus på landsbygd och sänkta skatter

Nu länkades talet av Maud Olosson lite sent i början. Men när sändningen började verkade det som MO talade om sänkt matmoms. Talet hade således börjat med de sänkta skatter som Reinfeldt, i alla fall i tre veckor, hade satt stopp för. Välfärdens kärna skulle ha fokus. I nästa steg fortsatt Olofsson med ett avdrag från skatten. Som väntat då om RUT-avdraget där hon markerade att avdraget "snarare ska utvecklas än att avveckla den". Så även i punkt två kretsade Olofsson vid ämnen som enligt Reinfeldt inte nu är aktuella (fler sänkta skatter) Eller?

Inte
heller i punkt tre kunde hon lämna temat. Maud Olofsson for iväg till pensionärerna, de som nu är ganska förbannade på det glapp som skapats i skattehänseende mellan den som jobbar och den som har jobbat.
"Om det krävs att vi måste sänka ytterligare skatter för att värna pensionärerna så är centern beredd att göra det."
Arbetslösheten var inget problem i Olofssons tal. Hon körde siffran som bygger på att Sverige har totalt fler i arbetskraften och skröt stolt med "125.000 fler i sysselsättning  än 2006". Det Reinfeldt kallar "synvilla"- hade hon inget att säga om. Där for hon också tillbaks till de sänkta skatterna, den här gången till företagen och påminde om att
"företagen fått 50 miljarder mindrer kostnader - det har blivit lönsammare att vara företagare"
Maud Olofsson hade förstås ett miljöavsnitt. Det var mycket från morgonens artikel om Vattenfall och en "tung" del mot alla idéer om att höja kilometerskatten. Jag lyssnade på det med följande minnesbild: (från ett tidigare inlägg)
"Värt att minnas följande omdöme och underkännande som regeringen får av Naturskyddsföreningen som jag bloggade om tidigare.
– Vi har undersökt regeringar ur miljösynpunkt sedan 80-talet. Det här är en av de sämsta som vi sett. Tidigare har man gått framåt men i för låg hastighet. Det är sällan man gjort så många bakåtsteg som under den här perioden
I ett avsnitt som var tänkt att vara angrepp på (S) formulerade MO sig på ett sätt där jag verkligen instämmer.
"Om du tar ut en budgetpost från ett ställe måste du minska den på ett annat"
Det där sista är värt eftertanke. Även för Olofsson själv som för övrigt avslutade talet med sång: "Leva livet" men nu med texten "Vinna valet". Jaja.

Mer att läsa:
- Aftonbladet, SvD,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant  Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,