söndag 8 augusti 2010

Måste en synvilla bekämpas?

En sedvanlig, kort reflektion om dagens opinionsmätning från SIFO där allianspartierna har ett försprång med 49,3 mot de rödgrönas 46. 200.000 röster skiljer, alla de mindre borgerliga partierna är över spärren och Sd är knappt över och därmed inne i riksdagen.

Det har ännu inte hänt något dramatiskt som skulle tala för en snabb vändning. Valrörelsens slutspurt drar igång och då stegras fler väljares förväntningar på besked. På sedvanligt sätt är de borgerliga väljarna lättare att "väcka" från den där soffan som många vilar ut på mellan val. Där kan valdebatten med tydliga alternativ och en debatton som är värdig men politiskt skarp vara till hjälp.

Jag är helt och fullt övertygad om att svenska folket inte önskar en utveckling av Sverige i den riktning som nu är utstakad av alliansen. Det gäller inte minst de unga väljarna som verkar vara ganska bastanta "rödgröna supportrar", något som oroar alliansen. I går skrev jag ett inlägg för att försöka belysa min syn på de lite längre följderna av en politik som stärker vissa redan hyfsat välmående grupper samtidigt som andra lämnas efter. Fakta är ju också att det inte heller har varit Reinfeldts retoriska politik. Den sades ju vara mer "sossig" än sossarna själva och partiet tog gamla begrepp från arbetarrörelsen i sin mun för att understryka det "nya".

När väljarna själva börjar jämföra prat och praktik lär en vändning mycket väl kunna komma till de rödgrönas fördel. Där har socialdemokratin en knepigare uppgift: attt beskriva helheter och färdriktningar kräver mer av samtal än daglig vallöftesutspel om det ena och det andra till olika grupper. Om, eller kanske när, medierna börjar jobba och börjar granska den makt som Reinfeldt idag har finns det ett rejält underlag som kan ge andra resultat än vad dagens mätning pekar mot. Inte minst när det gäller resultatet av löften om jobben, de ganska hårdhänta talet om "arbetslinje" och "bidragslinje" och inte minst om resurserna till exempelvis sjukvård och skola. Valmatchen har bara börjat.

PS: ser ju i Expressen att Reinfeldt säger sig vilja bekämpa något han tidigare sagt är en synvilla..Ungdomsarbetslösheten...

Fler kommenterar:
Svensson, Peter Högberg, 
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,