fredag 27 augusti 2010

Rydberg, Sahlin och lögner om vårdval

"Elisabet Svensson har väl inte varit nöjd med något sedan 1992, vad den saken anbelangar"
Birgitta Rydberg i landstinget den 7 april 2007
Min ganska flitigt upprepade kritik mot mediernas bristande granskning av Reinfeldts allians har ett viktigt undantag. Jag tycker att medier som DN och SvD på nyhetsplats har lyft fram berättigad kritik mot vårdval Stockholm på ett bra sätt. Det system för vården som borgarna nästan införde från dag ett vid makten hade punkter som blev unikt för just Stockholms borgare. Att politiken inte skulle påverka vart vården lokaliseras var en punkt. Alliansens i exempelvis Halland tyckte inte att det var "socialism" utan ett självklart ansvarstagande. Medierna pekade också på de negativa effekter för de invånare i länet som har högre sjuklighet. Man visade att resurser genom vårdvalsbeslutet togs från de stadsdelarna. Den enda lösningen som alliansen länge hade var en ersättning för tolk.

Som DN så riktigt beskriver i sin granskning den 19 augusti är förorten förlorare i Vårvalet. Men man skriver repotaget med rubriken "Alliansen backar om vårdvalet". I artikeln förklarar en av de ansvariga, det folkpartistiska landstingsrådet Birgitta Rydberg att "större vårdtyngd ska ge mer pengar". Just det påtalade oppositionen från dag ett av vårdvalsdebatt. Rydberg, Filippa Reinfeldt och andra nöjde sig då med att rabbla ordet "tolkersättning".

I den
bunker av borgerlig idedominans som landstingshuset nu verkar vara sitter fyra landstingsråd och knåpar ihop en replik om vårdvalet till SvD:s Brännpunkt. Den är införd i dag. Men bunkermiljön gör de politiska utfallen ännu skarpare när Birgitta Rydberg själv får knattra på tangentbordet med inlägg på bloggen. Snabbt som attan har hon efter gårdagens utfrågning av Sahlin fått ihop ett inlägg med anklagelser om lögner och ett försvar för de skevheter i vårdvalet som hon själv nu säger sig vilja rätta till.

Elisabet Svensson som intervjuas i DN.s artikel har jag nämnt tidigare för just Birgitta Rydberg i en debatt i landstinget. Och jag citerar från det inlägg jag skrev efter debatten.
"Jag sa i debatten, enligt protokollet:
Man kan gå in på riksdagens hemsida och leta fram socialutskottets utfrågning om vårdvalet. Där kan man ta del av erfarenheterna från Elisabet Svensson, som är verksamhetschef för Vårby vårdcentral. Hon ger en alldeles lysande redovisning av effekterna av Vårdval Stockholm i ett område som Vårby Gård. Det är sådana berättelser från verkligheten som också borde ligga till grund för hur man utvecklar målsättningen för landstinget.
Samma protokoll berättar om svaret från landstingsrådet R y d b e r g (FP):
Det finns många sanningsvittnen. Elisabet Svensson har väl inte varit nöjd med något sedan 1992, vad den saken anbelangar
Det är tragiskt att politiker som styr landstinget avfärdar all kritik med den typen av omdömen. Dessutom är påhopp på enskilda läkare i en debatt i landstinget särskilt allvarligt.
De borgerliga i landstinget verkar nu inse att ändringar i ersättningssystemet är nödvändigt. Men när Sahlin lyfter fram problemet vräker landstingsrådet Rydberg ur sig anklagelser om lögner. Samma landstingsråd som i landstingets talarstol skåpar ut enskilda läkare. Rydberg är inte trovärdig men det må så vara om hon ändå bidrar till ett förändrat system genom att backa från tidigare inställning.

Fler som bloggar.
- Rasmus liberal hänger förstås på Rydbergs utfall
- Filippa Reinfeldt är förstås nöjd med vårdvalet. *
- Bloggen Omvård om vårdval contra hälsoval.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant  Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,