fredag 27 augusti 2010

"Nu pratar vi jobben och Fredrik Reinfeldt pratar åter om sänkta skatter."

Dagens höjdpunkt i valrörelsen: Radiodebatten mellan Reinfeldt och Sahlin. Det var en sansad ton men ändå med stora ansträngningar från de båda att markera skärningspunkterna mellan varandras alternativt. Det tjänar väljarna på som ska ta ställning på valdagen. Några nyheter kom väl knappast fram men det är ju inte en debatts syfte. Jag ifrågasätter också den likartade temaform på debatterna som medierna nu använder sig av. Det blir korthugget, ibland osammanhängande och även om sakfrågor innehåller mycket av värderingar så utestängs viktiga perspektiv. Och hur viktigt det än är med jobben och skolan så är värderingsfrågor väljarens karta och kompass i valet av parti. Det ges inte tillräckligt utrymme.

Mona Sahlin talar om resurser för att kunna satsa på Sverige, investera och att använda politiken som verktyg för att skapa jobb. Inte minst genom fler utbildningsplatser och att ge människor fler chanser i livet. Hon framhöll också det som nästan känns bortglömt i Reinfeldts Sverige: Små klyftor mellan människor driver på, driver framåt och ger tillväxt och utveckling. En viktig förklaring till att Sverige som nation med förhållandevis få invånare har varit och är ett framgångsrikt land.

Jag blir mer och mer konfunderat och frustrerad över det kravallstaket som har satts upp runt Reinfeldt för att skydda honom från frågor om de sänkta skatterna lite mer på djupet. Det som en gång var "Nya moderaterna" innebar att företrädaren Bo Lundgrens idégods kastades på soptippen. Lundgren hade förlorat val på förslag om sänkta skatter och han byttes ut. Hur har hans öppnande av "skatteboden" som han före valet 2006 påstod skulle vara stängd, gett fler jobb? I de situationerna flyr han till argumentet att antalet sysselsatta är fler. Samtidigt vet vi att arbetslösheten är högre och fler är i utanförskap. Men det räcker inte som underlag för "domen". Reinfeldts löfte var "fler i arbete och färre i utanförskap". Det  misslyckandet ska nu dömas av väljarna. Och som Sahlin noterade:
"Nu pratar vi jobben och Fredrik Reinfeldt pratar åter om sänkta skatter."
Jag noterade i alla fall en sak under skattedelen: Reinfeldt erkände i alla fall att de rödgröna vill "Bredda ROT-avdrag" när han skulle ge slängar åt Sahlin om sänkta skatter. Bra att man nu har slutat slänga ut lögner om ett avskaffande.

Reinfeldts
regering har finansierat skattesänkningarna med sämre villkor för de sjuka. Frågan kom förstås upp och när Sahlin pekar på hur enskilda drabbas saknar Reinfeldt alla andra svar än att slänga ut något om "under förra regeringens tid.." Det är till att börja med ovärdigt att urholka trygghetsnätet av det skälet att pengarna ska gå till skattesänkningar. Egentligen räcker det som skäl att byta regering. Förändringarna saknar dessutom stöd hos svenska folket, en inte helt oviktig faktor i sammanhanget. Ett annat perspektiv ger Marika Lindgren Åsbrink idag på sin blogg där hon visar hur stor andel av skatterna som verkligen är viktiga verksamheter och hur förhållandevis små kostnaderna är för "bidrag." Däremot kan de förstås betyda oerhört mycket för de enskilda. De som Reinfeldts regering nu slår hårdast på.

Annat från debatten: Familjepolitiken där Sahlin tog upp förskolan, behovet av mindre barngrupper och av resursförstärkningar. Hon berörde de ensamståendes situation. På skolområdet samma prioritering av välfärdsverksamheter före fortsatta skattesänkningar med fler lärare och   resursförstärkning. Reinfeldt svarade bara om historien - att det "redan blivit bättre". Som Alliansfritt visar hade moderatledaren fel också på den punkten.

Det blir fler debatter före valdagen.

 
Mer att läsa: Exp, AB, Svd,
Bloggar:
- Jonas Morian på Proffstyckarna
- Peter Johansson om en snart klassisk Sahlin-replik
- Joakim Hörsing kommenterar
- Ännu en obegriplig Lena Mellin-kommentar.
- Ett hjärta rött om överklassproblem

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,