fredag 20 augusti 2010

Valdagen värd en särskild tanke

I morgon blir valrörelsen runt om i mitt län mycket påtaglig för väljarna. Valstugor, som oavsett metodens nytta för att övertyga väljare ändå "tillhör" valrörelser, öppnar och på söndag kommer valaffischerna upp. Det talas om en smutsig valrörelse och visst ser vi exempel på det.

En inledningsdag på valrörelsen borde vi egentligen ta upp en gemensam hyllning till den demokrati som inte alls är självklar i världen. Dagligen slås människor ner som kräver samma rätt att påverka sitt liv genom politiken som vi har. Dagligen kastas människor i fängelse för åsikter som vi bloggare tycker är självklart att få säga.

Igår fick jag ett samtal. En medlem misstänkte att folkpartiet hade brutit mot reglerna. Valaffischer hade setts på platser i Solna. "Nej, det måste vara något annat", tänkte jag. Ingen bryter en gemensam överenskommelse om tidpunkt för första affischens uppsättande. Så är det i Sverige. Idag var det jag själv som satt på de anklagades bänk. Inom centern hade medlemmar hört av sig till sina organisationer. "Sossarna har tjuvstartat affischeringen". Så var det förstås inte. Däremot hade vi placerat ut några affischer om vår valupptakt och jag har också sett ambitiösa medlemmar som har fortsatt vårens kampanj för fler sommarjobb. Ingen del i partiets valaffischering, således.

I morgon kommer mängder av politiskt engagerade att tala med väljare men också med varandra. Kanske debatterna blir intensiva men tonen är oftast sådan som anstår en demokrati. Respekt. Vänskap. Ofta gemensamt slit för att kommunmedborgarna ska få en så bra stad att leva på som möjligt. Samtidigt visar Amnestys årsrapport att yttrandefriheten är inskränkt i 96 av världens länder. Demokrati, politiska debatter och väljarströmmar som ringlar sig mot vallokalerna finns inte.

Kanske en tanke att bära med sig de närmaste intensiva veckorna.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,