"Vi har gått igenom den värsta krisen. Därför har vi varit tvungna att hålla i pengarna". En kommentar som Göran Hägglund använde sig av i dagens utfrågning och som vi har hört förr. Utfrågarna var snabba att helt korrekt ställa den ramsan mot den sänkta skatterna. Där såg man "reformutrymmet" men inte när det kom till a-kassa eller sjukförsäkringen. Inte heller när det gällde jobben i välfärden. Dessutom kan var och en se i verklighetens Sverige att arbetslösheten har ökat under alliansstyret. Göran Hägglund befäste därmed sitt partis funktion av att vara stöttepelare till en moderat politik som till och med moderater själva underkände under sina korta år som "Nya moderater".
En av frågorna som Hägglund hade stora problem med var förstås sjukförsäkringseländet. I en stund talade Hägglund om att förändringarna är "humana", något som en eller annan säkert invänder mot. När han ställdes mot väggen om att hela 40 procent fick gå tillbaks från arbetsförmedlingen därför att de hade bedömts alltför sjuka för att jobba, började Hägglund i stället debattera begrepp i försäkringen i stället för de sjukskrivnas situation. Jag hörde också KD-ledaren tala om den där listan som verkar vara ett självändamål att ligga lågt på: visst: om en låg placering på EU:s ranking över länder med hög respektive låg andel som är sjukskrivna beror på att de är friskare så är det förstås underbart. Men om en "bättre placering" ges Sverige enbart därför att regelverket är hårdare och ersättningarna lägre så är det sannerligen inget att sitta i TV och skryta över.
Göran Hägglund-utfrågningen gör att snurren kring pensionärernas skatter verkar fortsätta. Ska skillnaderna finnas? Ska de vara små? Ska de försvinna? Hägglund tyckte att skillnaderna ska minskas men inte riktigt fullt ut. Det kommer inte att ske under nästa mandatperiod, enligt Hägglund. I utfrågningen med Jan Björklund fick väljarna svaret att om Reinfeldt får igenom sina fortsatta sänkningar av skatten för löntagare så ska också pensionärernas skatter ner ännu lägre. Logiskt, med tanke på ursprungsargumenten, borde Reinfeldt då kräva ytterligare steg nedåt för löntagarna. I logik med det kommer då Björklund springande med krav på ytterligare sänkningar för pensionärerna. Och där står Hägglund och tycker som Björklund men ändå "bara lite skillnad är motiverad". Rörigt.
Göran Hägglund är partivän och statsrådskollega med bostadsminister Odell. Hägglund erkände att det är "dödssvårt" att få en bostad. "Det tar tid, detta", sa Hägglund om möjligheterna att få fart på bostadsbyggandet. Eftersom marknaden ganska hyfsat sköter tillgången till egna hem och bostadsrätter kanske debatten ska gälla det område där politiken verkligen behövs. Marknaden väljer inte bort långsiktig förvaltning av bostäder, särskilt inte av hyresrätter. Därför krävs ett statligt engagemang i form av investeringsstöd. Men de borgerliga och Göran Hägglund hade inte några besked att ge annat än nej till den typen av stöd. Bostadseländet kommer att fortsätta med alliansen.
Sjukvården var ett självklart avsnitt i programmet med KD-,ledaren. I stället för att reda ut den egna soppan där en sjukvårdsmiljard delades ut till landsting som kortade köer med namnbyte på de väntande, skyllde Hägglund på tidigare regeringar. Att han samtidigt anklagar de tidigare för att inte ha räknat de köande gör argumentationen något ihålig. Man kan också ifrågasätta hur en socialminister gör platsbristen i vården till en valfråga när han själv har haft ansvaret för det som nu är ett elände på sina håll i fyra långa år.
Mer att läsa: DN, SvD, Exp, AB, AB2
Fler som bloggar:
- Peter Högberg som missar utfrågningen.
- Mats Engström om en Hägglund som inte kan svara om byggraset. (varför denna artikel är hyckleri)
- Joakim Hörsing om Hägglund och sill...
- Röda Berget om en mask på en krok.
- Maria Sköld, GP:s valblogg.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, göran hägglund, kristdemokraterna, val 2010, valet 2010,