måndag 30 augusti 2010

Vad ska utfrågarna pressa Reinfeldt om?

Göran Hägglund står näst i tur i SvT:s partiledarutfrågningar men får ursäkta. Det är torsdagens intervju med moderatledaren Reinfeldt som är det intressanta. Statsminister och kandidat till posten för ytterligare fyra nya år. Vem vet. Hade Mats Knutson legat på lite till vid förra utfrågningen, inför 2006 års val, så hade möjligen inte Reinfeldt fått bli statsminister. Inte så att jag anklagar Knutson för valresultatet. Men utfrågningarna har betydelse och Mats Knutson hade dessutom fångat ett viktigt fält att pressa Reinfeldt på. "
"Vad säger det om ett parti, som sänker skatten för de som tjänar mest och försämrar för sjuka och arbetslösa?"
Det finns stor anledning att återkomma till frågan också det här valet. Dels värderingarna. Vad är det egentligen för parti och syn på människor som ligger bakom de prioriteringar som vägleder Reinfeldt? "Drivkrafter för arbete?". Den som lyssnade på Reinfeldt i "Ring P1" nyligen har fått ett tips på en fråga att ytterligare pressa moderatledaren på. Britt Aspenlind ringde in och frågade om Reinfeldts syn på hur kunskaper om en sjukskrivens medicinska situation kan "slängas över bord" av den princip som Reinfeldts regering har sjösatt. Man är helt enkelt frisk om man inte är dödssjuk. Punkt.

Reinfeldt blev svarslös. Där ligger ett jätteproblem för honom. Hela förändringen av sjukförsäkringen har ju genomförts som ett sätt att få ihop pengar till de sänkta skatterna. En bild av Reinfeldts politik som visar på stora vinnare i egna, moderat dominerade kommuner med många höginkomsttagare, samtidigt som berättelser om sjuka som utförsäkras och förutsätts jobba, är inte klockren om den har satt sig i väljarnas medvetande. Det är dock den verklighet i dagens Sverige som måste vara utgångspunkten när man pressar moderatledaren om politiken de kommande fyra åren. Ring P1-frågan från Britt Aspenlind bör upprepas. Men det finns väl fler frågor?

Fler som bloggar:
- Anna Vikström
- Stefan Wikén
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern

Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,