tisdag 17 augusti 2010

Nätverk av bloggar som påverkar

Bloggar något sent om gårdagens nyhetshändelser som ger anledning att uppmärksamma bloggandets och de nya mediernas betydelse. Alexandra Einerstam (HBT-Sossen och John Aravosis på AMERICAblog.com skrev i Aftonbladet om de nya, "sociala" mediernas roll. Artikeln har underrubriken "Den kollektiva kreativiteten ger en bättre granskning av makten". John och Alexandra är för övrigt medförfattare i den nya boken om NetRoots där jag själv medverkar.

Perspektivet och funktionen av "maktgranskare" är inget nytt. Vem minns inte Magnus Ljungkvists grävande som orsakade ett statsråds avgång under Reinfeldts första dagar vid makten. Efter det finns en rad exempel på bloggarnas betydelse. S-buzz skrev för ett tag sedan om några exempel:
- Är det ett misslyckande när politiska bloggare plockar fram uppgifter som leder till frågor i Rapport ställda till Utrikesministern?

 - Är det ett misslyckande att politiska bloggares granskning av Filippa Reinfeldts brev på Mcdonalds leder till omfattande mediebevakning på ämnet?

- Är det ett misslyckande att en kunnig politisk bloggare granskar Fredrik Reinfeldts påstående i en partiledardebatt så att han och finansminister Anders Borg måste förklara att de använt SCBs tabeller felaktigt?

- Är det ett misslyckande att politiska bloggare lyckas såga sönder Almegas siffror om RUT? Vilket medverkar till att media faktiskt börjar ifrågasätta siffror innan de trycks ut.
Igår fick vi ytterligare ett exempel, om än inte den politiska maktens agerande så den mediala. Med politiska kopplingar! Några av de så kallade "retorikexperter" som nu plågar mig genom TV-rutan, inte sällan med hyllningar till en blå sida och det motsatta till min egen röda sida, har visat sig vara aktiva borgerliga politiker, något som alliansfritt har avslöjat. Nyheten har inte bara fått genomslag i medier utan också direkta konsekvenser för de opartiska neutrala. Men maktgranskning handlar inte bara om att agera allmänt som "medierna gör" utan mycket om att nu granska den resurstarka högern. Det har mycket större dimensioner än att "bara" handla om nya kanaler för dialog.

Sommarens debatter om sociala medier, almedalsuppföljningar osv, hade mycket att tillföra om de "sociala mediernas" roll idag och framöver. Jag försökte själv bidra med några punkter. Men det andra perspektivet är också angeläget. Och visst finns fler positiva tecken på de "gamla" mediernas ökade uppmärksamhet av bloggarna. Noterar exempelvis att Svenska Dagbladets ledarskribent Johan Folin, som idag för övrigt skriver om butlers, verkar vara ett föredöme när det gäller att kommentera kommentarer som jag har på ledarsidans texter. Den där relationen mellan bloggare och ledarsidor tar för övrigt jag upp i boken om Netroots tillsammans med Johan Westerholm.


Fler som bloggar.
- S-buzz om artikeln.
- S-buzz om medier och retorikexperter
-Peter Högberg om de som gör skillnad
- Jenny Travis om bloggar som ett sätt att upptäcka andra sidor.....

- Boken om NetRoots, med bidrag förutom av undertecknad också av Nina Andersson Brynja, John Aravosis, Matilda Ardenfors, Klara Denckert, Alexandra Einerstam, Ulrika Falk, Björn Fridén, Aurora Gullberg, Gunilla Hjalmarson, Peter Högberg, Claudia Jiménez Guala, Peter Johansson, Claes Krantz, Karin Pettersson, Martin Rosvall, Rosemari Södergren, Johan Ulvenlöv, Anders Utbult, Johan Westerholm, Marika Lindgren Åsbrink.



Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,