torsdag 5 augusti 2010

Regeringsspekulationer

Jag läser förstås morgonens Svenska Dagbladet med intresse och fastnar som alltid på ledarsidan. Maria Eriksson för ett resonemang om kaos eller inte efter valdagen. Visst stämmer huvudslutsatsen: det kommer att bli en regering också efter detta val. I mina tankar är det förstås en rödgrön dito med Sahlin som statsminister. Men visst kan det gå illa. Och hur ska det parlamentariska hanteras med ett vågmästarparti som SD i riksdagen?

ME ser förstås hellre att Reinfeldt sitter kvar och att miljöpartiet skulle ingå i en "krisregering". Gud förbjude att något sådant händer men leker man med tanken så blir finns det onekligen kittlande punkter för den som gillar spänning i politiken. Rubrikmakarna kan få hektiska dagar:

- "Reinfeldt: "Nu behöver vi friår"
- "Därför stoppas vi Förbifart Stockholm"
- "Nu stängs alla reaktorer"
-  "Därför vill Reinfeldt ha hög kilometerskatt"
- "Stopp för externa handelscentrum
"
- "Sverige behöver fler djur i vården".
- "Höjd bensinskatt"
- "Nu blir det maxtaxa i musikskolan".

- "Bromma flygplats stängs ner"
- "Reinfeldts ändrar rikting - ser tillväxten som fara"


Spännande...måhända. Spekulationerna lär väl tillta i takt med att valdagen närmar sig. Det som möjligen finns anledning och diskutera framöver är hur mandatet för en regeringsbildning verkligen får förankring i väljarkåren och inte enbart överlåts till ett förhandlingsspel. Skulle - teoretiskt - en del av ovanstående punkter bli politik med alliansen så finns ett demokratiskt problem så länge Reinfeldt inte före valet har tydliggjort förändringen i politiken. Och det kommer inte att ske.

Annars har ju SvDs ledare en uppgift att bana väg för Reinfeldt inför valdagen, något vi har noterat i en del artiklar. Därför blir kommentaren om Reinfeldts relation till Sverigedemokraterna ( i en "bredare allians) ett försök att skämta bort det med om sedan Sverigedemokraterna skulle välja att stödja, säg ett förslag om mer närproducerad mat på äldreboenden, kan man knappast säga att partiet har inflytande över politiken.

Spekulationerna lär gå vidare...

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,