onsdag 11 augusti 2010

Beatrice Ask bidrar till en lortig valrörelse igen

Den 23 juli skrev jag en reaktion på justitieminister Ask:s bidrag till en valkampanj på en nivå som väldigt många inte önskar. I Aftonbladet attackerade hon "vänstern" för att önska en mer liberal narkotikapolitik. "Flumpolitik". Om detta skrev jag ett inlägg där jag försökte beskriva min syn på frågan. Idag är det dags igen, nu tillsammans med KD:s Maria Larsson där de replikerar Björn Fries. Det är upprepning av samma lögn och en ovilja att konstruktivt diskutera sakfrågan. Så blir det när makten ska räddas och det är uselt. Möjligen tangerat bottennapp tillsammans med moderaterna i landstinget som när de fick stryk i frågan om sprutbyte anklagade övriga partier för att önska föra en "heroinpolitik".

Läget under den regering som Ask och Larsson sitter i beskrivs bland annat av Folkhälsoinstitutet. Ask och Larsson har inget att skryta över.
  I uppföljningen noteras bland annat: "Bland skolelever i årskurs 9 har narkotikabruket minskat sedan 2001 men ökade något för pojkar under de två senaste undersökningarna och för flickor under 2009.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, lämnade en dyster rapport i slutet av 2009.
Under 2008 var antalet misstänkta för narkotikabrott 24 000, vilket är fler än någonsin. Även antalet personer som sjukhusvårdats för en narkotikarelaterad diagnos har ökat och är nu uppe i drygt 10 000. Ökningen av narkotikarelaterade dödsfall avstannade under 2000-talet men uppgifter från 2008 pekar på ytterligare uppgångar. För alla dessa tre källor gäller att såväl antalet som andelen personer under 30 år ökat och är klart högre jämfört med läget under slutet av 1990-talet. Andelen tonåringar som uppger att de använt narkotika har också stigit något de senaste åren.

Vidare finns tecken på en hög narkotikatillgänglighet eftersom priserna på de vanligaste narkotikasor-terna i dag är de lägsta på 20 år, trots att tull och polis under 2000-talet gjort allt fler och större beslag.
För egen del har jag nog, oavsett tidstrender där "hårdare tag" blivit norm tyckt att argumenten från tiden för konsumtionsförbudet fortfarande håller. Samhället markerar mot narkotikan i alla tänkbara led. Ett undantag görs vid konsumtionstillfället och i min argumentation är det helt och hållet därför att missbrukaren ska ha vård och behandling, inte fängelsestraff.

Det korta om själva sakfrågan. I det här inlägget håller jag mig mest till en upprördhet om hur Beatrice Ask verkligen personligen visar att moderaterna har en tänkt och planerad strategi för en negativ politisk kampanj. Det är uselt.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,