söndag 22 augusti 2010

Drömresultat för Reinfeldt som inte lär bli verklighet

Dagens SIFO lär väl kunna betecknas som Reinfeldts dröm. Största parti. Egen majoritet. SD utanför riksdagen. Och ett valresultat där samtliga småttingar inom borgerligheten blir kvar i riksdagen. Frågan är om det inte i stället akualiserar det där med restriktioner som jag nog själv inte har varit inne på men som förts fram ganska ofta i debatten. För två dagar sedan bloggade jag om en mätning som talade om ett oerhört jämnt val. Har verkligen sådana dramatiska förändring ägt rum på så kort tid?

Ingen vet förrän valdagen är över. Viss risk finns att väljare med allianssympatier tror att det är klart och stannar hemma. Den effekten lär vara mindre hos alliansväljarna än hos de rödgröna, gissar jag.

Det finns mycket att förvånas över om just den här mätningen skulle hålla ända in i mål. Väljare som är så bestämda med prioriteringen av välfärden före sänkta skatter kan väl inte sen springa och rösta fram en sådan allianspolitik? Svenska väljare med en genuin tradition att våga vägra egoismen och i stället rösta för praktisk solidaritet borde rimligen ge rött kort åt en regering som går motsatt väg. En väljarkår som tar uppgiften på allvar borde verkligen inte ge okey åt politiken att ställa ut breda vallöften som inte sedan uppfylls. Så är det med jobblöftet. Väljarna KAN förstås men borde verkligen inte ge support till en allians som tycker att trygga ersättningar när man är sjuk eller arbetslös är "bidragspolitik". Denna föraktfulla synen som nu har omsatts i usla system som drabbar många.

Jag
väljer att läsa men inte förstå dagens mätning. Det kommer fler.

Läs mer i AB, Exp, Metro, DN
Fler som skriver:
- Mattias Lundbäck om snabbeffekter av valaffischering.
- Thomas Böhlmark om en MUF-seger.
-
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,