fredag 6 augusti 2010

En helt nödvändig granskning av alliansens dominant

Ser att mitt parti ska dra igång en ordentlig granskning av moderaternas politik. Det är alldeles utmärkt. Förvisso måste partier vinna val på den egna politiken om framtiden. Visionärt kombinerat med sakpolitik. Väljarna är inte dumma. Får de inte de svaren de förväntar sig om färdriktning, om jobben, om vården eller skolan så tar de en annan valsedel. Men just ordet "val" ger också partier, alla partier och inte minst oppositionen, en uppgift att berätta sin syn på motståndarens politik. Den här gången är det den borgerliga politikens tur att granskas.

gott som dagligen kommer utspel och löften men också rapporter om läget i Sverige. Aftonbladets ledare har ett exempel om jobbfiaskot, något jag själv skrev om tidigare i veckan. Det var jobbfiaskot ur de sjukskrivnas perspektiv, de som inte längre skulle vara det. För en del har situationen blivit tragiskt ohållbar. Jobbpolitiken i stort uppvisar samma misslyckande där sannolikt övertron på de egna ekonomiska teorierna har påverkat så att en del idag använder ordet massarbetslöshet. Andra beskriver det som synvillor...Jobben och sjukförsäkringen förutsätter jag ingår i granskningen. Och gör gärna som jag skrev igår. Klä av hela den terminologi som allianspartierna använder:

I det som berör våra motståndare vill jag se en retorisk avklädning av moderaternas tal om att valet står mellan "arbetslinje" och "bidragslinje". Det är, för den som tänker till, ett av de mest ovärdiga slagorden som svensk politik på högerkanten har fött fram. Var och en vet att det är absurt att någon önskar att människor går hemma sjuka eller blir arbetslösa. Det är inte det konflikten handlar om. Valet gäller vilken grad av ekonomisk trygghet den som drabbar ska ha.

Medan en del otvetydigt får det sämre tycks allianspartierna vara fastlåsta med ögonen vid grupper som redan före politikens förändringar lever ganska hyfsat. Jag har reagerat och funderat och möjligen kan granskningen spegla det. I den drar jag slutsatsen att det finns få av naturen "elaka" borgare. Det är inte därför politikens ser ut som den gör. Övertygelsen att skillnader mellan människor skapar drivkrafter och på så sätt ger alla lycka verkar vara den rådande teorin. Ibland faller ekonomiska teorier ganska platt när de möter verkligheten.

Ett
parti, centern, lanserar idag sin tänkta vidareutveckling av bidraget till hushållstjänster. Om hundpromenader ingår har jag missat men låt så vara. I samma land, under samma politiska ledning, får många äldre inte den omsorg de borde få. Diskussioner om antal duschar i veckan, promenader och annat är ständigt återkommande. Socialstyrelsens lägesrapport tar upp den "privatisering" av omsorgsgivandet som sker när sammanboende äldre får mindre insatser än behovet. Den andra partnen förutsätts som ofta, och ofta kvinnan, göra omsorgsjobbet.

Nu
är RUT modeordet. Och hur man än vänder sig kommer det alltid att vara samma utrymme av gemensamma resurser som antingen går till bidrag för hushållstjänster eller som omsorg till äldre efter deras behov. På något märkligt sätt tycks även här, som i skattesänkningarna, resurserna hamna på vissa fläckar på kartan. Socialdemokraterna Peter Hultqvist skriver idag i SvD om centern som"bihang" till moderaterna. Sannerligen.


Fler som bloggar
- Peter Högberg om hemtjänst och RUT
- Johan Westerholm med Bokslut Reinfeldt om regionala klyftor.
- Martin Moberg om havererad jobbpolitik
- Marika Lindgren Åsbrink om en andra chans...
- Lena Sommestad om Kd och fattiga...


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern 
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,