söndag 29 augusti 2010

Folkpartiet helt off från väljarnas dagordning

Har nyss tittat på folkpartiledaren Björklund som var dagens partiledare som ställdes mot väggen i SvT:s utfrågning. Björklund klarade sig bra men den stora nackdelen för Fp var att de ämnen som tog mest av programtiden inte tillhör de frågor som väljarna har högst på dagordningen. Slöjförbud, kärnkraftsavfall och försvarsfrågan är inte områden som väcker väljare och gör de säkra på att en folkpartiröst är den bästa.

Mest uppseendeväckande var väl att han föll i fällan om de stora barngrupperna på fritids ställt mot de resursminskningar som hans skattesänkningar innebär. Den kopplingen försökte han vrida till att tala om undervisningens betydelse för tillväxten. Och en upprepning i svaret: "Det är kommunerna som är ansvariga"

En punkt som ska bli intressant att följa upp är när Björklund fick frågor om varför inte integrationen fungerar. I Björklunds analys finns samma teorier som jag själv har skrivit om tidigare. Att diskrimineringen från svenska arbetsgivare är en viktig förklaring. Just så sa Björklund och jag ser fram emot vilka konkreta förslag som Björklund kommer att ta fram för att bromsa arbetsgivares diskriminering vid anställningar.

Björklund klarade inte heller skattedebatten, det vill säga varför partiet utöver de skevheter som jobbskatteavdraget medför, också vill lätta på skatterna för de som tjänar absolut mest, genom förändringar i den statliga skatten.

Av de frågor jag själv förväntade mig svar på fanns väldigt lite om de skrala resultaten i skolan under Björklunds statsrådstid. Där borde förstsås mycket av kraften har lagts i utfrågningen. I stort fanns det egentligen ingenting som talar för att Björklund är medveten om att han, om nuvarande opinionsläge blir valresultat, presterar folkpartiets tredje sämsta valresultat sedan 1936. Det borde lända till eftertanke men någon sådan kunde jag inte ana.

Mer att läsa: Exp, AB
Bloggare: Mats Engström.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,