tisdag 10 augusti 2010

Oberäkneliga äro väljarnas vägar

[uppdaterad]En del politiska bedömare har tidigt sagt att jobben, precis som 2006, kommer att avgöra valet. För egen del är "domen" över de politiska alternativen klar, om än inget förvånande. Socialdemokratin har fötts och utvecklats med kampen mot arbetslösheten som bärande uppdrag. Men ingen vinner val på historiska gärningar. Att partiet hösten 2009 hade förmågan att förnya och utveckla jobbpolitiken var viktigt. Inte minst mot bakgrund av att en del väljare verkade tycka att (S) var bäst när arbetslösheten redan slagit till medan (m) var bäst på att skapa nya jobb.

Nåja,
det finns ju ett record från 2006. Ibland överspeglas själva resultatet av förklaringar som "global finanskris" och annat men utifrån ett perspektiv är det ointressant. Lovar man reservationslöst ska man också bedömas reservationslöst. Så var det 2006. Arbetslösheten har stigit. Fler är i det så kallade utanförskapet. Och ändå ger väljarna ett förtroende till det ledande allianspartiet i jobbfrågan, allt enligt dagens rapport från Westander.

Enligt mätningen handlar "jobbförtroendematchen" om en kamp mellan (m), (s) och "tveksamma". Det är först och främst den sistnämnda gruppen som valrörelsen kommer att handla om att nå. Ska man peka på en grupp där socialdemokratin har ett starkare stöd som kan ha viktiga förklaringar så är det i vissa kvinnogrupper. Jobbbar man i vård och omsorg är gissningsvis (S) ett tryggare val.

Peter
Högberg noterar att medier gärna talar om "Reinfeldt" som om det vore ett presidentval. Men påminner också om förslag till en offensiv jobbpolitik som jag gärna upprepar.

I den rödgröna budgetmotionen 2010 föreslås:

  • Cirka 100 000 jobb, praktik och utbildningsplatser.
  • 6 miljarder kronor i sänkt arbetsgivaravgift för småföretag.
  • 12 miljarder kronor till kommunerna.
  • Investeringar i bostadsbyggande, infrastruktur och klimatomställning.
  • Sänkt kostnad för medlemskap och höjt tak och ersättning i a-kassan.
Läs hela vårt förslag för Framtidens jobb
För min egen del är det obegripligt att resultatet blir som det bli när resultatet är som det är. Måhända kommer förtroendekurvorna att ta andra vägar när den granskning av regeringens mandatperiod som borde komma också blir känd av väljarna. Men på den punkten börjar tiden rinna ut.

Uppdatering
Dagen har bland annat bjudit på rödgrönt utspel om entreprenörskap och företagande. Sex punkter för fler entreprenörer: (hela rapporten här)
1. Avskaffa sjudagarstvånget
2. Sänk arbetsgivaravgiften för småföretag
3. Se över sjuklönekostnaderna
4. Nej till regeringens straffskatt på småföretagare
5. Mer riskkapital
6. Entreprenörskap i hela Sverige

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,