onsdag 4 augusti 2010

Den mörka bilden av systemskiftets Sverige

Ett ganska kort men ändå oerhört tydligt inslag i Ekot ger bilden av systemskiftets Sverige. Det är effekten av det Reinfeldt talar om som "arbetslinjen", den som sägs ställas mot de rödgrönas "bidragslinje". Å andra sidan har ansvarigt statsråd sagt att försämringarna i sjukförsäkringen görs för att betala skattesänkningar....

Nu redovisar Arbetsförmedlingen dagsläget av hur det blev för de utförsäkrade. Av 23.146 personer som anvisades arbestslivsintroduktion fick ganska få så kallade "riktiga jobb": 451 personer eller 1.9 procent. Räknar man in personer som fått något form av sysselsättning med stöd kommer man upp i sju procent. I Ekot berättar förmedlingen också om den kraft och tid som man lägger på annat än att "matcha" sökande mot jobb på arbetsmarknaden. En stor del av tiden tvingas man lägga på att hantera de basala akuta ekonomiska problem som de inskrivna har drabbats av. Där är inte heller förmedlingen några experter.

Tycker också att inslaget på ett sätt klär av regeringen Reinfeldt ordentligt i beskrivningen av vad det handlar om. Förmedlingen vill inte kalla det ett misslyckande men säger:
– Inte mot bakgrund av att personerna har en dokumenterad funktionsnedsättning med nedsättning av arbetsförmågan. Det heter ju arbetslivsintroduktion, som är en start. Syftet med programmet var absolut inte att man skulle komma ut i jobb, säger Siri Persson. 

Uppdraget är alltså att förbereda för att de anvisade möjligen ska få ett arbete så småningom. Problemet är bara att många har varit så sjuka att de inte har kunna delta i några aktiviteter alls enligt utvärderingen.
Det är mörkt och kallt i delar av Reinfeldts Sverige...

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,