tisdag 17 augusti 2010

Leve den fria företagsamheten! Ner med butlermotståndet!

[uppdaterad] I bloggkraft närmar sig väl dagens kommentarer (120 st) om en utökad service för SL-resenärer en bloggbävning som FRA. Den förefaller ha två inslag: Asgarv - och det verkar främst vara förslaget om "butler" i tunnelbanegångarna som orsakar skrattsalvorna-  och så en direkt jämförelse med RUT-avdrag. Ser på Politometern att främst (fp)-bloggar verkar vara i spinn över "tokerierna". Möjligen ett försprång med samlade blogginlägg eller kanske ett kraftigare motstånd mot servicetjänsterna. Att små sketna kollektivtrafikresenärer ska få bättre serivce irriterar helt klart. Påminner lite - fast omvänt - om hur moderaterna i landstinget gick i spinn när en husläkarmottagning på Östermalm flyttades. Bort från sin närhet till Näringslivets Hus på Storgatan. Skulle dagens "servicepaket" föreslås till resenärer på "NK-Express" är jag övertygad om att tonen skulle vara en annan.

Krasst är det så att vi idag ser en helt omvänd spelplan. En närmast enhällig borgerlig samling för att staten genom att avstå skatteintäkter ska ge stöd åt nya företag i tjänstesektorn. Det sker genom bidraget för de hushållsnära tjänsterna. Det sker genom att bidraget till de hushållsnära tjänsterna sätts som en viktigare satsning än utökad hemtjänst till äldre med stora behov som idag inte får den hjälp de borde. Det kan också sägas ske genom att andra välfärdsinslag minskar. Vården, skolan och omsorgen som tar resurser från samma kassa så efter avdrag innehåller mindre, hur mycket så kallade dynamiska effekter man än räknar med där framme vid horisonten.

Svensk företagsamhet är innovativ, har en enastående utvecklingsförmåga, har hög kompetens på medarbetare och har under åren hävdat sig väl i konkurrens med omvärlden. Svensk företagsamhet behöver inte bidrag från staten för att överleva. Däremot gärna en utvecklingskraft också i offentligt ägda bolag som SL som ger utrymme för nya affärsidéer och nya marknader. Utan subventioner.

Men,
som min bild i morgonens inlägg antydde, se för f-n till att basala saker som rulltrappor fungerar och se för tusan till att tågen kommer i tid, också vintertid, innan kraften läggs på alltför stora utsvävningar med kollektivtrafiken som marknadsplats. Synd om alliansbloggare idag har as-garv-bloggat bort goda utvecklingstankar. Men SL bör ta saker och ting i rätt ordning. Utan bidrag för hushållsnära tjänster.

Några av alla blogginlägg:

- Fia Arkelsten sammanfattar asgarv....
- Johan Sjölander talar om goda affärsidéer och nya marknader.
- Roger Jönsson om RUT.
- Robert Noord tar till skillnad från butlermotståndarna de stressade familjernas situation på allvar.
- Marie Wickberg (c) vill ha butlern också mellan Tolita och Ivarsbjörke
- Per Ankersjö och Gustav Andersson vill ha Butler-RUT
- Avva reagear över titeln "butler".
- Linda Andersson blir förbannad....
- Annie Johansson hyllar RUT utan att ta in ordet "skatteavdrag".
- Mark Klamberg med butlerslogan
- Anna-Stina Nordmark Nilsson om "Nisse, Överkalix och ett kostnadsfritt bidrag för hushållstjänster
- Thomas Böhlmark om kollektivtrafikförbättringar..
- Kulturbloggen om livspussel och kollektivtrafik

uppdatering:
Dagens DN är en rejäl "Butlertidning" på debattsidan där både m, c och fp svarar S-förslaget.
Annat: AB1, AB2 Exp 1,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,