- Sysselsättningsgraden har kraftigt minskat.Arbetslösheten måste vara den viktigaste frågan inför valet. Och inte bara jobben i sig utan också kopplingen till välfärden. Hög arbetslöshet drabbar inte bara ensilda, inte minst efter regeringens försämringar av a-kassan. Det underminerar ekonomin i stat och kommun samtidigt som arbetslösheten är den kanske största skaparen av klyftor mellan människor. Om man inte här ska nämna att även en regering har ett val: att föra en politik som minskar klyftor och ökar jämlikheten. Eller fortsätta Reinfeldts väg som ger motsatsen.
- Hela jobbtillväxten under de goda åren är utraderad
- De arbetslösa har blivit 100 000 fler på ett år.
- Antalet långtidsarbetslösa har ökat med 140 personer per dag bara under det senaste året.
- Ungdomsarbetslösheten i Sverige är den högsta i Europa.
- Regeringen gömmer undan 50 000 långtidsarbetslösa ungdomar i en passivgaranti.
- Bara 1 av 10 ungdomar får en aktiv insats i form av utbildning eller praktik.
- Övriga är passivt arbetslösa.
Ibland blir det ett fokus kring siffror, retorik och det politiska spelet. För de som drabbas slår arbetslösheten många gånger brutalt mot familjer. Tänker på det som jag hörde ABF-basen "Kålle" Thorwaldsson berätta i morse: om möten med arbetslösa i Söderhamn som efter många år i industrin ställs på bar backe som en konsekvens av en nedläggning. Metallare som efter Reinfeldts a-kassesänkningar och utförsäkringsregler förnedrar människor genom att de erbjuds "jobb" för 7.000 kronor före skatt i månaden. Samtidigt slår man mot de som faktiskt ska företräda löntagarna: de fackliga organisationerna. Medlemmar tvingas mer eller mindre ut ur facken efter dramatiskt höjda fackavgifter som regeringen drivit fram.
I helgen har moderaterna ett valavstamp. Jag ser att vissa delar, vid sidan av talen, är interna och stängda för medierna. Förhoppningsvis tänker moderaterna ägna tid åt att reda ut jobbpolitiken och skaffa sig en verklig bild av läget på arbetsmarknaden. Möjligtvis också reda ut för de egna leden varför Reinfedlt i veckan övergav arbetslinjen också i prat.
Läs mer: Svd hade artikel igår.Martin Moberg bloggar om detta, Kulturbloggen tackar Alliansfritt för ett bra jobb, Peter Johansson postar också om siffersnurrandet och samma gör Peter Högberg. Johan Westerholm noterar att både jobbpolitiken som regeringens kommunikation av sitt budskap är ett misslyckande. Ett hjärta rött visar att regeringen i stället är inne på bidragslinjen, Stefan Wikén postar ett nytt inlägg om lögnen som strategi, HBT-sossen publicerar också alliansfritts rapport,
- Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om politik, moderaterna, arbetslöshet, val 2010, valet 2010, fredrik reinfeldt,
6 kommentarer:
Jag tycker att det viktigaste argumentet som ska tas upp mot regeringens "arbetslinje" är att punktera myten om att skattesänkningar på inkomst automatiskt skulle leda till fler arbeten. Jag har aldrig sett några siffror som skulle visa på att det sambandet faktiskt gäller annat än i teorin. Helt ofattbart att regeringen om och om igen kommer undan med skattesänkning som åtgärd mot arbetslöshet.
Och även OM det fanns ett samband mellan inkomsthöjningar och mindre arbetslöshet, då är det direkt ohederligt att uppge skattesänkningen som den logiska åtgärden. Inkomstökningar kan ske på många sett, varav skattesänkningar torde vara kontraproduktivt, eftersom det innebär att motsvarande personer förr eller senare måste sägas upp från offentlig sektor pga lägre skatteintäkter. Dvs, när man betalar tillbaka det man lånat för att finansiera skattesänkningen.
yes, Åsa. Kan inte säga det bättre själv. Du kanske har sett att jag ganska ofta har återkommit till det du tar upp. Alliansen har från ett par år före valet 2006 och fram till nu upprepat detta till leda om "jobb genom skattesänkningar". Tyvärr verkar inte någon media särskilt intresserad att dra upp det lite större. Men möjligen gör de det inför valet. Tack för din viktiga synpunkt.
/peter
Wowie !
Det känns som om man hamnat i Heller's Moment 22 när man läser era resonemang. Logiken logiken ...
Anonym,
det är precis logiken som vi försöker hitta här. Om du kan göra det Alliansregeringen misslyckats med och förklara för oss hur tex jobbskatteavdraget skapat nya arbeten, då skulle vi vara uppriktigt tacksamma. Alltså rent teoretiskt. Om du sedan kunde illustrera med siffror hur skattesänkningarna lett till ökad konsumtion och ökat sparande, som i sin tur enligt teorin skulle skapa nya jobb, då skulle vi kunna uppskatta hur många nya jobb som faktiskt skapats. Nu går inte det.
Det går inte att diskutera ett påstående som det inte finns andra belägg för än ekonomiska teorier. Man kan inte bygga en hel politik på vad man anser logiskt och sedan inte visa på att det faktiskt fungerar så som man hävdar. För politiken måste ju kunna utvärderas, eller hur?
Det är kanske Reinfeldts lögner och felaktiga beskrivningar av resultaten av hans politik som måste punkteras igen och igen ända fram till vallokalerna stänger? Sven-Erik Österberg är mycket kunnig. Jag gillar honom skarpt. Borde vi inte lyssna på honom och använda hans kunskaper i valrörelsen? Och INTE bli upprörda när vi möter lögnspridandet som bara har börjat. Vi kan kanske le eller skratta inombords åt sådana dumheter?
Helt klar måste man gång på gång punktera myter och påståenden som saknar belägg. Här är ett exempel på hur en nationalekonom sågar jobbskatteavdraget (naturligtvis med referenser). Och pekar igen på Alliansens oförmåga att visa hur deras skattesänkningar skulle skapa fler jobb.
http://danne-nordling.blogspot.com/2008/08/jobbskatteavdragen-ger-inte-s-mnga-jobb.html
Tyvärr är detta ganska gammalt, jag skulle gärna hitta nyare studier där man följer upp utvecklingen.
Skicka en kommentar