onsdag 28 april 2010

Ett kramande över blockgränsen bättre sent än aldrig

Skulle man ställa frågan till väljarna är deras svar nog ganska glasklart: "Samarbeta mer". Det gäller nog inte bara sjukvårdspolitiken utan är något som i väljarnas ögon är positivt på många områden. Det innebär verkligen inte att svenska folket är naiva och lever i tron om politik som ett område utan motsättningar. Däremot finns det områden som helst inte borde rivas upp och göras om så fort ett nytt styre ska ta över. Jag tror att sjukvården tillhör de områden där man helst ser samarbeten.

Det gick inget vidare när vårdval Stockholm skulle införas i raketfart. Vi som tillhör oppositionen fick knappt beslutsunderlagen. De förslag till förändringar i systemet som vi trots allt hann lägga blev tomma slag i landstingsluften. Trots att mycket av vår argumentation var sådant som alliansen i andra landsting hade dragit viktiga slutsatser om. I Stockholm blev lösningen på människors olika vårdbehov en debatt om en ersättning till tolkar.

Nu verkar något vara på gång i en positiv riktning. Ilija Batljans brev om ett blocköverskridande samarbete om vårdval Stockholm verkar ha mottagits positivt av alliansen. I svaret, också omnämnt av Gustav Andersson, skriver man enligt DN att det...
vore bra om det framåtsyftande arbetet med utvecklingen av vårdvalet kunde ske i bred politisk enighet".
Positivt. Eller? Det finns en del som tyder på att det mer är politik än ett ärligt svar på ett viktigt brev. Det gäller "småsaker" som att man nu ger sken av att ha varit lyssnande tidigare, något som verkligen inte har nått fram till oppositionspartierna. Om det heter Vårdval även framöver eller byter namn till det rödgröna "Hälsoval" är möjligen en skitsak om innehållet förändras i rätt riktning.

Det stora är att man redan i svaret ger förutsättningar som handlar om viktiga principer för vad som ska påverka fördelningen av sjukvårdsresurserna. Och om det är enskilda vårdgivares behov eller patienten som ska styra. Den etableringsfrihet som alliansen i andra landsting också säger nej till är i  Stockholm så helig att det sätts som förutsättning för samtal. En invit och dörrlåsning i samma andetag?

Nya kvastar ska förvisso sopa i landstingskorridorerna. Må de också lägga kraft och tid till att sopa där det är som lortigast.


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

David sa...

"Skulle man ställa frågan till väljarna är deras svar nog ganska glasklart: "Samarbeta mer"."

Sant som fan för mig. Men jag vill ändå ha bort alliansen. Varför? Partipiskan som tvingat fram den sanna tvåblocks-poltik som vi har idag. Alla i Alliansblocket ska rätta sig in i ledet, och därmed har man effektivt dödat konstruktiv och demokratisk debatt. Vi har ett representativt system. Det är bra. Men Moderaterna har gjort sitt bästa för att göra det meningslöst.