måndag 26 april 2010

Väljarindex, minoriteter och Tommy Möller

Sverige har fått ett nytt diagram med opinionssiffror att hålla koll på. SvT har idag lanserat sitt Väljarindex, vars motsvarighet i "Poll of polls" tidigare har tagits fram av Ekot ( Svensk väljaropinion). För den politiska nörden - en högtidsdag. För många med mer normal läggning, ännu något som kan dra kraften från sakfrågorna som man egentligen vill ha svar på mer än opinionsläget.

Oavsett det så ser det ut som "förr". De rödgröna i en klar ledning. Om än med mindre marginaler. Mitt i kampen mellan de rödgröna och alliansen finns Sverigedemokraternas som ger huvudbry med sin återkommande placering på "fel sida" om riksdagsspärren. Det gjorde att statsvetarprofessor Möller idag spekulerade vilt i SvT:s Aktuellt: Kommer SD in så spricker blocken, spår professorn och ser utväg: "Låt Maria, Maud och Jan styra Sverige". 

Något
ska man väl säga för att få ett arvode från SvT, om nu så är fallet. Men inte är det särskilt sannolikt och inte särskilt bra för Sverige heller. Men okey: En svårt situation för Sverige kan uppkomma. Blockpolitiken kan bli omöjlig. Men för egen del menar jag nog att demokratin får sig en törn om partier som är ojämförligt stora inom de två konkurrerande blocken skulle ställas vid sidan om. På grund av Sd!

Sverige har förvisso mycket lång erfarenhet av minoritetsregeringar med S-märkta statsråd. Jag vill minnas att det bara har varit 4-5 år som (S) har styrt i majoritet. Men Möllers nya gäng? Nej. Det finns bättre lösningar.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Jan sa...

instämmer helt.
Internet är alltför lättmanipulerat
för att ingå i seriösa undersökningar.
Media tycker däremot att det när bekvämt,billigt och snabbt.
Janne Lindholm.

Anonym sa...

Maud, Jan och Maria. Hmmmmmm. Även statsvetare kan ha politiska preferenser...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tommy_Möller

/Sandro

Tord Oscarsson sa...

Mats Knutsson har rätt i att det kan bli problem om något block inte får egen majorítet. Jag noterar dock att med de siffror SvT redovisar får De Rödgröna 175 mandat, Alliansen 157 och Sd 17.
En knapp majoritet för De rödgröna alltså.

Märkligt också att detta tagits fram nu av SvT. Den har funnits på
http://svenskopinion.nu/ sedan 21 april.

KAS sa...

Sammanvägning månadsvis har funnits sedan 2005 på bloggarna.se under namnet bloggoskop.

Bloggarna.se är en fristående socialdemokratisk blogg som drivs av bloggaren KAS

http://bloggarna.se/webedit/ace/aa.asp?ankare=10apr21&sidaid=474#10apr21