torsdag 1 april 2010

Politiken och framtiden Sahlins trumfkort mot Reinfeldt

[uppdaterad]Valet måste handla om framtiden. Det slogs fast redan i (S) valstrategi i höstas. Färdriktning och vision för Sverige - just det ska driva valrörelsen. Med det i tankarna kan man läsa dagens mätning i DN.(ej på nätet nu) Det är åter en som handlar om person, inte om den politik som väljarna både tycker är viktigast och som man röstar efter. Där leder som bekant de rödgröna sedan länge.

Dagens
mätning har en punkt som är intressant. Trots det ständiga talet om Reinfeldts höga förtroende får Sahlin i princip samma förtroende som Reinfeldt i frågan om vem som "ingjuter hopp om en bättre framtid.." Med sedvanlig, stor reservation för dessa mätningar är ändå helheten med förtroendet för politiken och en Sahlin som lika mycket som motståndaren står för framtidshoppet väldigt intressant.

En punkt
skulle stärka Sahlin ännu mer: om den politiska debatten också kom igång med utvärderingen av Reinfeldts vallöften 2006 jämfört med resultatet. Ta den viktigaste frågan om jobben. 100.000 fler arbetslösa och en sysselsättnining där 100.000 färre (andel) är sysselsatta. Utanförskapet som enligt riksdagens utredningstjänst har ökat med 70.000 personer. En ungdomsarbetslöshet på Europa-topp-nivå. Oavsett, säger oavsett förklaringar och globala kriser är det inte detta utvärderingen handlar om. Reinfeldts regering lovade fler i jobb och färre i utanförskap utan reservationer. Övertygelsen att de sänkta skatterna skulle skapa fler jobb kom på skam. Detta ska också utvärderas av väljarna. Reinfeldt kommer inte undan "domen" genom siffertrixande.

Framtiden
ska med detta sagt vara det viktigaste. Oavsett dagens fokus på förbifarter och annat så är jag övertygad om det rödgröna alternativets styrka. Det är det genom att kombinera jobb, ekonomiskt ansvar och välfärd. Genom att inte se skatter som något som vare sig kan plockas ut hur som helst men inte heller sänkas hur som helst om man har ambitioner för välfärden. Matchen om vilken väg Sverige ska ta nästa mandatperiod blir riktigt spännande.

- mer i SvD. DI,
Bloggar:
- Röda Berget om mätningen.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Mats Gerdau sa...

Jag tycker nog att det är flera intressanta frågor i undersökningen. Ledarskap är rätt viktigt, liksom förmåga att leverera. Och det är verkligen inte Mona Sahlins starkaste grenar. Det är svårt att påminna sig något bestående som hon faktiskt åstadkommit, trots att hon varit minister och i politikens hetluft i 20 år. Jag tror inte att väljarna bara vill ha någon som snackar och lägger huvudet på sned.

Anonym sa...

Det är intresant att jämföra senaste undersökningen med den från precis innan valet som ställde GP mot FR (http://www.synovate.se/upload/PerssonvsReinfeldt_4sept.pdf). GP låg över FR i en del frågor och statsministern har nog en inbygt fördel över oppositionsledaren (om inte han är en total katastrof). Men det var mycket jämnare mellan GP och FR än mellan FR och MS. Nästan ingen har ju förtroende för MS i de flesta frågor. Och om man vill ha regeringskifte måste man minst ligga förre i "injuta hopp" frågan. Det gjorde FR mot GP. Det gör inte MS mot FR.

Anonym sa...

@ Peter

Det här kanske låter fånigt men så fort någon nämner utanförskap så fattar inte jag exakt vad politiker talar om.

Utanförskap är ju faktist ett ord som var väldigt mycket på tapeten i förra valrörelse.

Problemet med begreppet är att det är politiskt värdelöst. Vad jag menar med det är att det går inte att använda för att sätta upp politiska mål för att minska untanförskapet för att Alliansen missade helt enkelt att göra det till ett politisk styrmedel efter 2006 års val.

Jag vet inte om de missade det avsiktligt eller medvetet.

Alliansen kommer aldrig att definiera vad de menar med utanförskap , riksrevisionen var på alliansen väldigt tidigt och påpekade att begreppet utanförskap inte var definierat så att man kunde sätta upp mätbara mål och minska detta utanförskap.

De Rödgröna kan inte göra mycket åt alliansens otydlighet med begreppet utanförskap men vad det kan göra och borde göra är att enas om en tydlig definition av vad utanförskap är.

Meddela detta med buller och bång och sedan sätta igång och räkna på hur utanförskapet har ökat under alliansens mandatperiod.

Sedan kan de rödgröna meddela att till skillnad från Alliansen kommer de sätta in begreppet utanförskap som ett redskap i budgeten och se till att mäta det kontinuerligt och se till att rikta åtgärder mot att minska utanförskapet.

Effekterna blir att alliansen tvingas relatera sig till utanförskapet som begrepp och antingen foga sig i de rödgrönas definition vad det innebär och samtidigt medge att de inte definierat det tydligt.

Alliansen vill ju helst prata så lite som möjligt om arbetslösheten i valen , de vill ju helst prata skatter verkar det som.

Jag tror inte att det är så dum idè.

Anonym sa...

Begreppet "utanförskap" är ett semantiskt missfoster. Den politiska retorikens förljugenhet.

Och så var det jobben jobben jobben jobben jobben jobben jobben. Hur blir det med lönerna?

- Peter Ingestad, Solna