lördag 10 april 2010

Politiska siffror som ger självkänsla - och något om bloggande..

Det ska möjligen vara en opinionsmätning som får mitt nedåtgående bloggande att återta något av kraften. Ibland är inspirationen inte särskilt lätt att hålla uppe men dagens mätning ger i alla fall någon form av detta. Jag får se vad det blir framöver. Under veckan har bloggen i alla fall varit mentalt nedlagd..


Dagens mätning som främst presenteras i Expressen handlar om stödet för partierna och politiken. Som Krassman bloggar om har personmätningar regnat över oss en tid, föga upplyftande för en engagerad sosse. Att de rödgröna i dagens Demoskop har en klar ledning är ger kraft till valarbetarna. Blockmässigt 52,4 för de rödgröna mot 43,7 för den borgerliga alliansen. (S) som om man tror en del kommentarer tidigare är ett parti i kris visar sig när politiken mäts ha stöd av mer än var tredje väljare, idag 35,6. Mp med "alll time high" och på den borgerliga sidan ett moderat parti med styrka medan kd och c gör allt för att klara spärren till riksdagen.

Det här kommer precis i ingången till ett par veckor där politiken och alternativen inför valet kommer att fokuseras ännu mer. Det är budgettider, först med vårpropositionen på torsdag och därefter det rödgröna alternativet. Sakfrågorna som jobben och sjukvården och förstås hur man vill att det ska betalas blir viktiga. Även slutsaldot i budgeten har stor betydelse för valdebatten eftersom det handlar om regeringsdugligheten och ansvarstagandet. Ser man till att plus och minus går ihop?

Trots
att mediernas utrymme säkert kommer att speglar enskildheter handlar det om mer när väljarna gör sitt val. Trots att en genomsnittlig väljare ägnar en bråkdel av tid till att "tänka politik" jämfört med oss "politiska nördar" är det ändå riktningen i politiken som måste kännas "rätt" för att man ska få väljarstödet. En riktning som prövas efter hur man ser på "verklighetens Sverige". Att döma av dagens mätning är det de rödgröna som bäst ger svar på väljarnas önskemål om hur politiken ska föras och i vilken riktning. En bra ingång till den skarpa valrörelsen.

Fler som skriver:
- Tokmoderaten som väntar och längtar efter vändpunkt...

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Tokmoderaten sa...

Hoppas inspirationen återkommer, Peter! Jag har också haft en lång svacka, som jag nu verkar vara på väg ur.

Trevlig helg!

Peter Andersson sa...

F-n vet, Fredrik.
Trevlig helg, själv!

Anonym sa...

Apropå motsatsen till svackor. Läser i lokalblaskan en presentation av en rättvisepartist och deras sätt att jobba som var riktigt inspirerande och engagerat, i gräsrotsnivå. När det är en privatisering på gång av lokalvården, åker man ut och pratar direkt med de som jobbar och frågar om man kan göra något tillsammans för att stoppa förslaget. Så jobbade man också och stoppade en skolnedläggning. Nu är det på gång att motarbeta regeringens förändringar i sjukförsäkringssystemet. Man försöker hela tiden jobba på gräsrotsnivå och lyssna nedåt.
Trevlig helg /gt

Nanna - Flickan myndigheterna glömde sa...

Du har en otroligt bra header bild, helt klockren med din penna.