fredag 16 april 2010

Hemlig satsning "avslöjad" - Och Reinfeldt och Borg med olika svar

Det nu så kända askmolnet till trots har ett par tusen moderata kommunkvinnor och dito män tagit sig till Göteborg på "Kommunala Riks 2010". Det är möjligen en utmaning: att partiledningen har modet att dra ihop så många förtroendevalda som precis i dagarna har fått bistra besked om de ekonomiska förutsättningarna för deras välfärdsverksamheter. Trots kärva tider i många kommuner redan innan, blir beskedet om reala 12 miljarder i "tapp" ett bakslag.

Läser att moderatledaren - Reinfeldt - ska hålla tal om framtiden i morgon. Utmaningen är delikat. Aftonbladet lyfter fram några områden där Reinfeldt måste lyclas för att klara hem ett återval. Jobben, de kvinnliga väljarna och otäcka hotbilder som att centern och kristdemokraterna rasar ut ur riksdagen nämns.

Jobben går igen i många av mina inlägg men också i hela den politiska debatten. Det känns ändå lite märkligt det som händer. Eller kanske inte gör det. Vallöftet från 2006 minns vi som "fler jobb och färre i utanförskap". Vi vet nu att resultatet, oavsett om man kan förklara det med global kris eller ej, inte når vallöftet. Därför var det förvånande att vårbudgeten igår inte innehöll mer skarpa förslag om jobben.

Och kanske lika anmärkningsvärt var det när Anders Borg listade prioriteringarna i kvälls-Aktuellt.  Just omsvängningen hade också redaktionen noterat. I inslaget får Anders Borg frågan om hur han vill prioritera ett utrymme på kanske 10 till 30 miljarder. Borg säger, utan att pressas om att hans regering drar bort 12 miljarder från kommuner och landsting nästa år att det som står först är "välfärdens kärna" (skola o vård). Först därefter nämner Borg "olika åtgärder" för att säkra jobben. Och för det med reservationen att "allt ska  vägas av mot ordning oc reda i statsfinanserna". 

Idag har Fredrik Reinfeldt chattat. I ett svar till Josefine svarar han på vilken den viktigaste frågan är inför valet. Där är jobben det som fortfarande, i retoriken, sägs vara viktigast. Precis som förra gången.

Visst finns kan det en gradskillnad mellan frågeställningarna. Att fördela ett budgetutrymme som staten har "över" kan teoretiskt vara annat än den sakfråga man a) tror att väljarna tycker är viktigaste för sitt partival eller b) den fråga man som partiledare tycker är viktigast att driva.

Men jag ser det nog som "överkurs". Reinfeldt och Borg säger i praktiken olika saker. Och från Johan Westerholms blogg kommer länken till "avslöjandet" om en planerad storsatsning på skola och vård. Allt ska lanseras i Almedalen, något som förstås ger material för en Almedalsbloggare. Ska föresten bli spännande att se Valfläskkollens kommentarer så småningom.

Mer om (m)-konferensen:
- om pensionärer och skattesänkningar
- Peter Högberg om ladan på Gotland.
- Martin Moberg om en icke fungerande light-retorik
- Alliansfritt om surrealis(m)
- Katarina Nyberg Finn om klarspråk
- Kent Persson om att vara "statsbärande".
- Moderaternas kampanjblogg..

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,