torsdag 15 april 2010

Vårprop med krafttag mot arbetslöshet och ökade klyftor?

jobbpolitik i vårpropen?


Johan
Westerholm väntar på besked och postar i avvaktan på finansministers vandring över Strömmen en testbild. Man funderar: kommer VÅPen att ha ett innehåll som gör det värt att ersätta testbilden med livesändning från riksdagen? Kommer förslagen från regeringen att möta de stora samhällsproblem och de ökade klyftor som nu drar fram över nationen? Blir VÅP:ens förslag ett skarpt paket för att pressa arbetslösheten? Inser regeringen fem i tolv att ett minskat utrymme med tolv miljarder för kommuer och landsting kommer att försämra välfärden?

Ekonomen Cecilia Hermansson kommenterar det kända förslagen i Ekot. Där verkar det finnas en skeptisk ton till effekterna av politiken. Näringslivets villkor uppmärksammas inte tillräckligt. Regeringen har inte fokus på "akilleshälarna" i svensk ekonomi. Och politiken med jobbpolitikens ögon beskrivs inte särskilt ljust:
Förslagen gör vardagen lättare för vissa, enligt Cecilia Hermansson, och kan vara en bra politisk prioritering. Men för regeringens huvudmål: att minska arbetslösheten och stärka ekonomin, är inte effekten så stor, menar hon.
– Det är väl högst marginellt skulle jag säga.

Finansminister Anders Borg erkänner att vårpropositionens hittills kända förslag inte är så effektiva ur jobbsynpunkt.
Av förhandsbeskeden att döma verkar det som att de som vunnit de tre senaste åren kommer att vinna igen. Och omvänt: de som har den svagaste sitsen, som har förlorat de senaste åren, får se på "från sidan". De arbetslösa verkar få vänta på en höjning av ersättningarna i a-kassan. Thomas Östros (S) minns i en Svd-artikel Anders Borgs ungdom:
”Han är sig väldigt lik. Han kunde i timmar envetet argumentera för sänkta skatter. Han har precis samma huvudfokus idag. Han har lärt sig att polera sitt budskap men det är fortfarande sänkta skatter.
Det är sannerligen inte något som bara Borg står för. Just kravet på sänkta skatter har förts fram med enfas av moderater långt innan man kallade det jobbskatteavdrag. Sedan 1921, typ.

I dagens DN (papperstidningen) går man igenom "vinnare och förlorare" på regeringspolitiken hittills. De sänkta skatterna visar sig för många med jobb i form av ett plus i plånboken. Samtidigt finns förlorare, enligt en DN/Institutet för privatekonomi: Swedbank: Back vad gäller sjukpenningen, back var gäller a-kassan,. Futtiga 320 kronor för en garantipensionär och futtiga 392 kronor för en student. Något bättre för ett pensionärspar: 480 kronor.

DN:s "typfamilj Persson" från Hallsberg som intervjuas tillhör vinnarna, tycker förstås det är trevligt men har svårt att känna lyckorus över de tillskjutna pengarna. Annat, som bensin och mat har blivit dyrare, menar man. Samtidigt lyfter Patrik Persson, pappan i familjen, fram att de arbetslösa har fått det sämre. Det där är viktigt. Det finns i Sverige en känsla för rättvisa som möjligen ska beskrivas mer som "rättfärdighet". Inte bara siffror och räknesnurror. Också en moral och etik om hur samhället bör se ut. Också en insikt att det blir bättre för alla om klyftor mellan människor minskar, inte ökar.

Om
detta och annat finns uttryckt konkret i Borgs budget får vi veta om två timmar. Då är det skarpt - inte bara lösa spekulationer som i detta inlägg....

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Britta Sethson sa...

Kom också ihåg att den försämrade sjukpenningen och arbetslöshetsersättningen beskattas högre!!!! Inget jobbskatteavdrag där inte!

klyftorna vidgas på fler än ett sätt