Nu är ju maktföhållandena det omvända. Ett val närmar sig och man kunde förväntat sig en mer kritisk granskning av hur regeringen har skött sitt uppdrag. Visst ska valet i september handla om framtid. Men det är också väljarnas tillfälle att "döma av" hur regeringen Reinfeldt har skött sig och i vilken grad de vallöften som ställdes ut 2006 har infriats.
Det borde gälla den fråga som så totalt blev Reinfeldtregeringens vinnarfråga, jobben. Här lovades "fler i jobb". Här lovades "färre i utanförskap". Det fanns inga reservationer till löftena eftersom Sverige vid valet 2006 var inne i en högkonjunktur. Sannolikt, är min egen tro, var Reinfeldt så övertygad om de egna teorierna att sänkta skatter ger fler jobb att han inte såg någon anledning till reservationer. Vi ser nu att det blev tvärt om. Så sent som i går kom rapporter om hur åtgärden arbetspraktik ger färre övergångar till fasta jobb. De stora problemen för unga på arbetsmarknaden fortsätter.
Expressen har under helgen berättat om Reinfeldts kritik av de rödgröna. Också här får Sahlin "ta smällen" i det första och svara sen. Helle Klein skriver på Aftonbladets ledarsida om att svaren saknas från alliansen om sin egen framtid. Och hon tipsar om ett repotage i Fokus som sammanfattar alliansregeringens dominanter: "Reinfeldt sprider rädsla, Borg har för mycket makt, Schlingmann är ytlig. Och var är politiken?
Om detta borde medierna berätta. Kanske också om de ökade klyftorna, de ofinansierade skattesänkningarna, effekter av de uteblivna resurserna till kommuner och landsting. Jag är inte helt säker på att den positiva bilden av Reinfeldt då hade varit så kraftig. Men ärligt talat har jag börjat tappa tron på att någon ansträngning kommer att göras från fler "prasselmediernas" sida att granska makthavarna som faktiskt har regeringsmakten. Det finns bara en förlorare på "gullandet" med Reinfeldt. Det är väljarna.
Uppdatering:
Tycker förstås att dagens mätning från Westander om förtroenden eller ej för jobbpolitiken ger mig rätt i det här inlägget. För mig (i alla fall) är det helt obegripligt att den klyfta mellan löften och resultat som moderaterna har presterar renderar i ett positivt utfall när väljarna dömer. Nu är det förstås valdagens betyg som är det viktiga...
Förtroenden för jobbpolitiken...
Moderaterna: 32 procent (23, 28, 24)
Socialdemokraterna: 27 procent (32, 35, 25)
Folkpartiet: 2 procent (4, 2, 5)
Vänsterpartiet: 2 procent (3, 4, 2)
Centerpartiet: 2 procent (1, 2, 3)
Miljöpartiet: 2 procent (1, 1, 2)
Kristdemokraterna: 0 procent (1, 0, 1)
Tveksam/vet ej: 31 procent (34, 28, 37
Fler bloggar:
- Roger Jönsson om liknande tema.
- Edvin Alam med kritik mot delar av jobbpolitiken.
- AB, Ex, DN om Westanders undersökning
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant ? Läs även andra bloggares åsikter om politik, media, journalistik, second opinion, val 2010, valet 2010, arbetslöshet, regeringen, fredrik reinfeldt, mona sahlin,