Det gamla hierarkiska, toppstyrda och introverta sättet att arbeta underkänns av dagens moderna människor. Orken att förnya sig är för dagens partier en fråga om överlevnad.Det måste handla både om partiernas interna arbete och deras förhållande till väljarna. Att ge arenor till medlemmar att efter egna intresseområden få utrymme för engagemang och verkligt inflytande. Att som i Sundbybergs modell som Jonas beskriver, ge väljarna större möjligheter att påverka nomineringar och politik. De "nya", sociala medierna ger nya och snabbare möjligheter till det.
För egen del har årets nomineringar gett mig goda möjligheter till fortsatt engagemang, i landstinget och i Huddinge kommun. Även det jobb jag har deltagit i att ta fram fullmäktigelistor och att föreslå styrelser för (S) lokalt i Huddinge har klarats av för detta år. Det har förstås haft sina sidor. Att ta fram förslag till hur individer ska placeras i förhållande till varandra skapar både glädje och besvikelser, ibland ännu djupare reaktioner än så. Tidningen Fokus beskriver det här "maktspelet" på några håll med större spänningar än de jag varit i kontakt med. Annat för Mary Jensen som skriver om detta och om egna, ganska bittra erfarenheter.
Där, hos Marys "karamellskål" får jag också tankar om vad som händer i moderata Täby, lite med ovanstående i tankarna. Men självklart är Täby intressant därför att det är moderatledarens hemkommun. Hos moderaterna i Täby har det unga löftet och Muf-ordföranden Amanda Pethrus avsatts. Läser man hennes blogg och inte minst blogginlägg och artikel i Dagens Samhälle börjar man fundera på om det som har hänt verkligen är en "vanlig" konflikt i ett ungdomsförbund. Amanda har tagit upp en debatt om heltidspolitiker i kommunala partiföreningsstyrelser. Noterar själv, utan att Amanda skriver om det, att Täbymoderaterna fick en ny ordförande dagen efter hennes artikel. Malin Löfsjögård, bloggare och moderat riksdageledamot. Heltidare, alltså. Att Muf i Täby den trettionde i samma månad avsätter sin ordförande kan förstås vara en tillfällighet.
Debatten om partidemokrati behövs för hela demokratins skull. Även om partierna sannolikt kommer att vara basen för hur vi utser kandidater under lång tid framöver och även om personval och kampanjer kommer att betyda mer.
Läs mer:
- Opassande (Emma) om Piratpartiets "gräsrotsarbete".
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, demokrati, partier, personval, sundbyberg, täby, moderaterna, socialdemokraterna,
3 kommentarer:
Nu ska vi inte överdriva mina erfarenheter här Peter. Men jag minns de motsättningar som fanns när jag var var yngre och verksam i annan kommun än den jag bor i nu.
Även här i Österåker har jag sett bland annat i socialdemokraterna hur en av de ledande personerna blivit sidsteppad.
Det är inte särskilt för moderaterna det här, utan gäller för alla partier. Jag tror att det är viktigt att förstå det. Och att tänka så.
Mary. Du har förstås helt rätt att det är generellt i alla partier och "hårdheten" mer en fråga om enskilda fall. Viktigt att ta upp till diskussion, som du gjorde.
P
Tack Peter!
You made my day!
Skicka en kommentar