onsdag 21 april 2010

Rödgrön vårbudget med givna välfärdssatsningar

Under Mona Sahlins bussturné, tema "Möjligheternas land", har jag uppfattat fler punkter i den rödgröna budgetmotionen som snart presenteras. Utgångspunkter för vad som blir del i en "Rivstart för unga" efter en valseger i höst. Utöver jobbpolitiken och utbildningssatsningarna (i detta inlägg) finns förstås välfärdssatsningarna. De är viktiga för kvaliteten i t.ex. skolan och sjukvården. Under det senaste året har 25.000 anställda sagts upp i kommuner och landsting. Regeringen själv skriver i vårpropositionen att ytterligare 20.000 kommer att sägas upp i år. Upprepar: Det skriver den alliansregering som själva avstår från att tillföra välfärden resurser 2011. I stället dras motsvarande 12 miljarder bort. Det drabbar kvaliteten.

Fler punkter handlar om infrastruktur och bostadsbyggandet. I går presenterade de rödgröna viktiga satsningar på inte minst kollektivtrafiken i Stockholmsregionen. Det är angeläget för tillväxt och jobb. Att återupprätta den nu dödförklarade bostadspolitiken ingår också. Att bygga, också hyresrätter, så att människor kan röra sig till jobb och utbildningsmöjligheter är oerhört viktigt för en långsiktig utveckling.

Valkampanjen har bara börjat!


Fler bloggar: Aurora Gullberg, Martin Moberg, Johan WesterholmRöda berget,

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 kommentarer:

Andreas sa...

När beräknas den rödgröna vårbudgeten bli publicerad?

Peter Andersson sa...

Andreas
Tredje maj. Sedvanlig tid för en oppositionsmotion på "VÅP!en"

/p

Anonym sa...

Rivstart för unga låter bra, helt i linje med forskning som Ann Hammarström (läkare) har gjort. Studien visar just på det långsiktigt viktiga i att unga får ett jobb, alternativt studerar. I en studie som pågått upprepat sedan 80-talet har hon följt en stor kull ungdomars hälsa och liv (ungdomarna är nu medelålders) och resultatet har varit entydigt. Att sättas igång i sysselsättning via studier och jobb tämligen omgående visade sig viktigt dels naturligtvis kortsiktig, men även för långsiktig hälsan i ett livsperspektiv./gt