onsdag 28 april 2010

En viktig dag

Åter nalkas midnatt. Undrar om inte historien kommer att visa sig att just den här dagen var viktig i svensk politik. Visst: jag kan ana en del småleenden mitt i en uppriktig ilska hos många alliansvänner: Skatter föreslås höjas. Det bryter hela den mentala och praktiska föreställningsvärld som har omgett varje borgerlig aktivist de senaste åren. Ilskan riktad mot att något annat tränger in innanför skattesänkarskalet. Men också det lilla leendet i en plötslig insikt: "höjda skatter är lika med valförlust". Möjligen har den tanken tänkts ganska frekvent idag.

Jag
är inte säker på det. Styrkan när de rödgröna idag tog nästa steg i politiken ligger i att den håller ihop, är ärlig och långsiktigt hållbar. Reformer nämns samtidigt som det talas om hur det ska betalas. Inslagen i skatteförslagen handlar också om att styra mot ett grönare Sverige. Där finns också inslag för att återuppväcka något av fördelningspolitik i Sverige.

Mantrat som ekat så tomt de senaste åren kan äntligen bytas ut mot ett mer dämpat tonläge men med effektivare, rättvisare och mer verkningsfull politik. Pratet om jobb och utanförskap kan bli skarp politik som också ger fler jobb. Pratet om välfärdens som så viktig kan kompletteras med verkliga resurser för att behålla och anställda fle personal. Det som hette satsning på låg- och medelinkomsttagare men som gav mest till redan ganska välbetalda kan verkligen bli en politik för de allianspartierna mest pratade om. Överskott i statsfinanserna som underminerats av sänkta skatter man egentligen inte hade råd med kan möjligen återrestaureras.

Just därför kan den här dagen vara viktig för svensk politik. Och för alla oss som bor här, förstås. Jag tänker förstås på en rödgrön valdag i september...

Läs
fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,