fredag 16 april 2010

Valfläskkoll tar koll på jobbskatteavdraget, jobben och rättvisan

DN:s tjänst, valfläskkollen, ska vara en service till läsarna om vad politiska förslag egentligen innebär. Idag analyserar DN det borgerliga jobbskatteavdraget. Två perspektiv: "Ger det nya jobb?". "Är det rättvist?".

Jobbfrågan känns särskilt het idag, då Alliansfritt Sverige presenterar sin rapport om skillnader mellan S-märkt och borgerlig jobbpolitik. (bloggade i morse om detta) Gårdagens vårbudget var tom och möjligen kännetecknande för en regering som tidigare har underkänts för sina jobbinsatser. DN skriver:
att jobbskatteavdraget ska öka antalet sysselsatta med 75.000 personer är däremot betydligt svårare att leda i bevis.
DN betonar att det inte bara är de rödgröna utan också nationalekonomer som ifrågasätter effekterna. Man hänvisar bl.a. till Magnus Henreksons rapport för Institutet för näringslivsforskning som bland anna skriver:
Den borgerliga alliansregeringen har även i sin fjärde budget fortsatt den inslagna vägen att sänka skatten på arbete för att höja sysselsättningen och sänka graden av utanförskap i Sverige. Sysselsättningsökningen var dock förhållandevis blygsam även innan den globala krisen. Mycket tyder dessutom på att det framför allt är studenter och friska äldre som arbetar mer, medan framgångarna med att bryta utanförskapet är begränsade.
Å andra sidan verkar också Anders Borg nu har förstått, eftersom han "petar ner" prioriteringen av att tala jobb. "Rädda det som räddas kan", möjligen, efter miljarder i utdelade skattesänkningar med lånade pengar.

Rättvisan, då? Det som av en centerpartist dömdes ut som "oborgerlig"? DN pekar på att de borgerliga talar procentuell förändring medan oppositionen talar kronor. Det innebär att låginkomsttagare kan få mer räknat på procent, något som också "mixtrar" till fördelningen till en vackrare och mer tilltalande bild för svenska väljare som inte alls gillar ökade klyftor. Mer om det skriver "min trygghetsblogg" när det gäller nationalekonomi, Marika.

Läs fler:
- Ulrika Falk om att ökade klyftor inte ger jobb.
- Martin Moberg ger lästips till Borg
- Peter Högberg gör det samma.
- Johanna Graf om bakelser åt folket
- Johanna Graf om att mycket står på spel.
- Peter Johansson med en efterlysning..
- Karin Bergh om varför betala skatt..
- Alexandra Einerstam med svar: "Varför ska jag rösta..."
- Kristian Krassman om flumfakta..

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,