tisdag 6 april 2010

När individer ses som anonymt,. kostnadsdrivande kollektiv

SvD har idag en artikel om Pia Lundgren utanför Gnesta och EvaLinnea Torstensson i Lysekil. Två kvinnor som ingår i den grupp på över 14.000 personer  som från årsskiftet förlorade sjukersättning och föstes över från Försäkringskassan till ett introduktionsprogram på arbetsförmedlingen. För Pia har överföringen gått okey även om hon menar att tiden för introduktionen borde ha varit dubbelt så lång. För EvaLinnea blev det värre. Hon jobbade tidigare deltid som distriktssköterska och var deltidssjukskriven. Med förändringen i sjukförsäkringen skulle hon ha tvingats vara på arbetsförmedlingen för att få aktivitetsstöd de dagar hon inte arbetar. Det har EvaLinnea inte orkat på grund av sitt hälsoläge. I stället avstår hon ersättningen och det blir att maken står för försörjningen den delen av tiden. Hennes förklaring är ganska simpel:

Hade jag orkat vara aktiv mer än 15 timmar i veckan hade jag ju varit det på min ordinarie tjänst.
Allt kan inte ses utifrån stora, grå kollektiv. De människor som är sjukskrivna eller arbetslösa är enskilda individer som var och en måste mötas efter just sina behov. Så ser det inte ut med dagens sjukförsäkring.

Bilden ovan är tänkt som en måhända tråkig, byråkratisk men ändå illustration. Var förra veckan på samordningsförbundet i Huddinge, en organsiation för gemensamma insatser från F-kassan, A-förmedlingen, kommunen och landstinget. Ett samarbete som utvecklats i andra kommuner långt före regeringens tal om "arbetslinje" och som har som mål att få de som står längst bort från arbetsmarknaden i jobb eller åtgärd. Här talar vi om enskilda som har stora behov av stöd, behandling och hjälp för att komma tillbaks eller till och med komma in i samhället efter mycket långt tid utanför.

Oavsett vilka partier som sitter vid makten finns det mycket att förändra i synen på enskilda som behöver stöd. Gårdagens inslag i nyheterna bekräftade behovet av stora förändringar i arbetsförmedlingens sätt att möta arbetslösa. Om än med en rapport från Almega som säkert har mer "affärsmässiga skäl" att ge sig in i debatten. Vare sig F-kassan eller A-förmedlingen får ha uppdrag som ger utrymme för en kollektiv hantering av enskilda som behöver individuellt stöd. Att se sjukskrivna som ett grått kollektiv som kan tjäna som sparkassa för att dra ihop pengar till sänkta skatter är väl något som ligger vid anständighetens bortre horisont.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ibland får jag känslan av att det är lite "kvinnor gå tillbaka till hemmet"-lösning som ska gälla hos moderaterna med anhang. Skulle vara intressant att veta hur många som är arbetslösa i verkligheten och "hoppat av" på liknande sätt utan att synas i statistiken, som den f d distriktssköterskan gjort?
/gt

Anonym sa...

blev sjukare av introduktionsprogrammet, trots detta fösöker AF att hålla kvar mig i aktivitetsstöd