lördag 24 april 2010

Att vara framtid eller dåtid i svensk politik


Ser
på Mary Jensens blogg att moderatledaren har gjort ännu ett märkligt utspel på temat "Socialdemokratisk politik". Reinfeldt verkar ivrig: sedan länge har han återkommit med samma utspel. Sedan länge har han också känt till datumet för oppositionens budgetförslag, den tredje maj. I Expressen irriteras han över att det är regeringens politik som debatteras.

En sak kanske man ska börja med: oavsett krav på alla partier att berätta om sina förslag för väljarna, kommer Reinfeldt aldrig undan det som gäller för den som har makten: (det har han) Valdagen är också en utvärdering av den sittande regering. Har man hållit det man lovade? Har man skött uppdraget? På en viktig punkt vet alla vad Reinfedlt tycker: "regeringen kommer att dömas av hur man klarade jobben", som han själv uttryckt det.

Valdagens viktigaste tema gäller framtiden. Ett parti kan aldrig be väljarna om förtroende på gamla meriter. Erkänner att jag fick en viss orostagg i hjärnan när vår kampanjbuss rullade in framför partihögkvarteret strax efter gryningen. Jag menar, ett val som gäller framtiden: hur smart är då sloganden "Tillväxt sedan 1889". Jisses!  
Jag börjar ändå tycka att sloganen fyller en funktion, trots det inbygda mossiga som årtalaet kan ge sken av. Om man genom de historiska gärningarna kan ana vad man vill inför framtiden. Som sosse har jag den där stolheten över det som har gjorts och att det parti jag tillhör har haft ett sånt unikt starkt stöd hos svenska folket under så lång tid. Jag tillåter mig betvivla att moderatledaren med samma känsla kan studera sitt eget partis historiska gärningar.

Reinfeldt nämner några  exemepel där har kräver svar av de rödgröna. Det mest utmanande är förstås att han vill att de visar upp en gemensam politik som skapar jobb. Idag har de bara en dålig repris på Perssons bidragspolitik. Snälla herr statsminister: Vi talar nu massarbetslöshet under ditt styre. Vi talar om att allianspartierna inte på en enda punkt visar HUR de sänkta skatterna ger fler jobb. Vi talar om att en tro på sänkta ersättningar ska fösa ut människor i jobb som inte fungerar, bara slår. Vi talar om ett Sverige där socialbidragen ökar i spåren av Reinfeldts och jobbkrisens spår. Nej. Allt är inte regeringens fel. Men en hel del kunde gjort annorlunda.
Ett påstående att det saknas politik från oppositionen är förstås bara politisk retorik. På ett eller annat område ska den göras tydligare. I en eller annan fråga kommer säkert de rödgröna att vara oeniga, precis som moderatledarens formation av borgerlighet. Men det räcker att Reinfeldts medarbetare kan knacka sig fram till www.rodgron.se  så går det redan i dag att hitta mycket. Och mer kommer.

Väljarna
ska ha och måste få alla besked av de partier som söker makten i valet. Det gäller för de rödgröna och det gäller för Reinfeldts allians.


Ibland är historien illustrationer över värderingar som också gäller idag..



Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,