onsdag 14 april 2010

Fokus på jobben eller irrfärder i skattesänkarmarker?

Arbetskraftsundersökningen (AKU), februari 2010:
Gårdagens artikel på DN Debatt där Mona Sahlin skrev om mål för S-politiken framöver blev utan tvekan det hetaste debattämnet i bloggosfären, där Knuff nu har 85 bloggar registrerade med inlägg. Ett är mitt. "Gammelmedia" följer förstås upp, bland annat av Maria Eriksson, SvD, i ett närmast föraktfullt inlägg idag där inte mycket ges för ambitionerna. Tesen är att Sahlins lag av politiker är som förr och att målen aldrig har uppnåtts. 

Arbetarrörelsens mål om full sysselsättning har ju funnits med länge, som en bärande värdering av vad som är viktigt att uppnå. Om det är ett överambitiöst mål så lever jag hellre med det än om man glömmer hur grundläggande det är med jobben för tillväxten och för resurserna till vår välfärd. Så även om målet inte uppnås helt och hållet ger det fokus och styrning.

I jämförelse med de borgerliga kan man ändå känna självförtroende. Den borgerliga retoriken var genial 2006 och bar politisk vinstfrukt. Samtidigt fanns goda förutsättningar att lyckas: Göran Perssons olyckliga kommentar att "jobben inte är någon valfråga" hade förklaringen i att de positiva ökningen av jobben kunde skönjas sedan något år tillbaks. Konjunkturinstitutet jublade i sina pressmeddelanden lagom inför valrörelsen.

Sämre är det med praktiken, inte bara nu utan även när man tidigare har "pryat" som regering. Tar lite snabbt bara Wikis eminenta beskrivningar av riksdagsvalen. 1982 års valrörelse där ett ras för de då tunga och regerande centerpartisterna förklarades av arbetslösheten. Inför valåret 1994 noterades 600.000 arbetslösa efter Carl Bildts statsministertid. Att arbetslösheten har ökat under borgerliga regeringar har alltid förklarats med "otur". Möjligen finns också en faktor av fel fokus i det politiska arbetet. Den faktor som nu har lett de borgerliga vilse och stört kompassen är skattesänkarnojan. En närapå biblisk övertro på att sänkta skatter ger fler jobb har gjort att man trampat bort sig.

Svenska dagbladet får nu nya uppgifter för sin politiska bevakning. I gårdagens moderata "rättvisekampanj" är målet "full sysselsättning" kommunicerat. Jag ser fram emot hur SvD-ledaren framöver kommer att följa upp hur målet utvecklas. Och kanske också formulerar en eller annat snutt med text som fokuserar på hur de som nu styr Sverige har lyckats eller misslyckats. Här finns en ivrigt väntande bloggare...
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?   Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

John sa...

Det är väl knappast så att det är ett överambitiöst mål från socialdemokraterna med full sysselsättning. Det är viktigt att satsa högt, problemet som folk irriterar sig på och som du verkar ignorera är att socialdemokraterna aldrig presenterar något konkret sätt att nå denna fulla sysselsättning. Du glömmer inte vikten av hur grundläggande det är med jobben för tillväxten, du glömmer dock hur viktigt det är med en politik som inte bara lovar full sysselsättning utan faktiskt har några konkreta sätt för att uppnå detta.

Christer Eriksson sa...

Exakt John då är det väl en himla tur att alliansen gjort allt det du skriver.
Oj det hade de visst inte.
Tänkte inte på det eller?

Peter Andersson sa...

John. Det är väl som bibelordet säger: "Sök och du ska finna". Tror att vårt alternativ till regeringens vårprop kommer att ha en del om jobben. Samtidigt var ju vår jobbkongress både visionär och konkret om politiken för jobb.

http://www.socialdemokraterna.se/Vart-parti/Jobbkongressen/Beslutat-pa-jobbkongressen1/

Däremot gissar jag att vi inte kommer att tala om sänkta skatter som en enda väg till fler jobb. Kan ibland känna viss uppgivenhet att inte de teorierna avkrävs konkreta effekter.

/p