onsdag 3 februari 2010

Rödgrön valseger - om bostadspolitiken får avgöra

Den nu så stendöda sociala bostadspolitiken återuppstår vid en rödgrön valseger. Dels finns de konkreta åtgärderna med för att komma till rätta med det katastrofalt låga byggandet: Investeringsstöd för billiga och klimatsmarta bostäder, inte minst hyresrätter. Hårdare krav på bostadsplaneringen i kommunerna. Utvidgat ROT-avdrag. Energieffektiviseringar. Möjligheter till en regional allmännytta. Äntligen någon som gör något åt ombildningseländet!

Men kanske lika viktigt. Synen på bostadspolitik som en del av välfärden som tillåts vägleda regering och riksdag - inte något som enbart som ska avgöras på en ibland ganska omöjlig marknad. Men också att tre rödgröna partier slåss för valfriheten. Det är absurt att vi som vill välja hyresrätten av olika anledningar inte ska få göra detta. Den rödgröna politiken på bostadsområdet ökar valfriheten att göra egna bostadsval. För många kanske "bostadspolitiska mål" inte är något efterlängtad. Men det har sen betydelse för den politik man bedriver. Nu återupplivas ändå ett välfärdsperspektiv i målet.

De rödgrönas bostadspolitik som presenterades i går är ett efterlängtat dokument, om än med många punkter man känner igen. Eller kanske just därför så positivt. Det finns faktsiskt återställare som är viktiga och detta är en. Inte helt oväntat var Mats Odell kritisk när han kommenterade. Han använde samma talregel som alla alliansföreträdare har fått och talade därför om "skiss" och "Ohly". Samma resonemang som Odell för också DN:s Malin Siwe som ger stöd åt den politik som har lett till tusentals fler unga i bostadsköerna.

Mats Odell är bostadsministern som inte vill vara det. Han syn är att Sverige inte har en minister för att styra över lastbilar, då behövs inte någon "lastbilsminister". Det för han över till området bostäder. Den synen har bland annat medverkat till den kraschlandning av hela byggandet som till och med startade med att bostadsföretagen anade en borgerlig valseger hösten 2006.

Odell har vid ett tillfälle insett att det barkar åt skogen. Då ville han själv ha de rödgrönas hjälp för att bostadspolitiken skulle fungera.
"Vi kan inte fortsätta med en politik som gör att vi har ett så lågt byggande.
– Vi vill ha Socialdemokraternas stöd för en ny politik. Det vore en pyrrhusseger att genomföra en reform som inte står sig över flera val framåt,
Problemet är att han sen inte har gjort något. De bostadspolitiska alternativen är tämligen glasklara. 


- Mer i SvD. Ekot,
- Eget, nybloggat om bostadspolitiken.
Svensson bloggar också om detta. Det gör också Mats Engström, Terje Gunnarson och Barbro Engman. Roger Jönsson frågar efter alliansens bostadspolitik. Den som ministern alltså inte tycker behövs. Johan Ulvenlöv länkar till fler inlägg.
- Kolla bloggar via NetRoots och Politometern

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns inga klimatsmarta boståder. Möjligen energisnåla. Bostäder styr inte klimatet. IPCC håller på att totalhaverera.

Anonym sa...

Bra att du tar upp hyresrättsmöjligheten/byggandet som en politisk fråga. Varför ska det vara hugget i sten att man BARA ska få köpa inte hyra om man vill? Alla vill inte äga, är för gamla för att underhålla och renovera själv, är för unga/ostabil ekonomi/studerande för att ta lån. Listan kan göras lång till anledningar när hyra kanske är det enda alternativet.
/gt

Andreas sa...

Förstår inte hur man kan vara för hyresregleringen som den sett ut historiskt. Hyresmarknaden i Stockholm måste vara den mest korrupta delen av vårt samhälle.

Den som tror att alla har samma förutsättningar att få en attraktiv billig hyresrätt i innerstaden är antingen oerhört naiv eller väljer att totalt ignorera verkligheten vi ser idag.

Är jättebra med hyresrätter, men lika lite som staten bör driva bilfabrik bör den agera byggföretag. Se till att göra det lönsamt att bygga hyresrätter utan subventioner så kommer problemet lösa sig självt.

Den reglerade hyresmarknaden har ju testats ett bra tag och hade det varit ett bra system så borde väl allt varit frid och fröjd nu?

Anonym sa...

Den marknaden kan inte vara frid och fröjd, eftersom det allt sedan 80-talet eftersom drivits en politik som säger "bara köpes". Som det är nu finns det för lite billiga bostadsalternativ där folk jobbar. Visst sjutton kan man bygga mer och även bygga med lite enklare standard än nutidens upphaussade, stora och exklusiva bostäder, men VILJAN måste ju finnas. Marknaden vill hellre bygga stora, exklusiva villor eller bostadsrätter än enklare, mindre dito för att maximera vinsten. /gt
(som gärna flyttar till Stockholm, men att finna en vettig bostad är ju ett monumentalt problem)./gt

Erik Gertkvist sa...

Den svenska bostads"marknaden" har en laddning problem, men varken Alliansen eller Treklövern har några realistiska lösningar.

Byggandet är i Sverige en tämligen vänskapskorrumperad kartellverksamhet. Byggvärldens svar på IKEA saknas helt, och effektivitet och pris blir därefter. Dessutom tenderar kommuner att ställa krav för byggnation som bara _ett_ byggföretag uppfyller.

Hela bygglovssvängen är absurd med möjlighet till överklaganden enligt tre separata lagrum, vilket fördröjer och fördyrar nybyggen.

Planhyrorna för hyresrätter ger groteska effekter med decennielånga köer, icke-byggande av nya hyresrätter, svart marknad och allderles för många bostadsrätter. Varför ska tex. husets byggår ha någon inverkan på hyran?

Miljonprogrammet byggdes när staten kunde använda ATP-fonderna till finansieringen. Idag har staten inga sådana indirekta finansieringmöjligheter, utan det är betalning direkt (ändrade utgifter eller höjda skatter) eller lån som gäller. Med andra ord - det finns ingen modell från 60- eller 70-talet att återanvända.

Anonym sa...

Om man verkligen VILL ändra på denna stek, så går det, men det är inget som har prioriterats på årtionden. För övrigt tror jag att det är väldigt viktigt att göra det för många av jobben kommer att fortsätta finnas i Storstockholms-Mälardalsregionen och bostadsproblemen försvinner inte, de försämras bara hela tiden. Bostadsproblem har ju också funnits förr, t ex 50-talet då det blev som en bomb av problemet.
/gt

Åsa sa...

Jag tycker att det ultimata beviset för att bostadsmarknaden faktiskt inte fungerar, inte har fungerat och inte kommer att fungera är nybyggen av bostadsrätter. Där har vi fri prissättning och de senaste 10 åren har priserna fördubblats. Byggandet har inte ökat. Detta kan man påpeka för de som hävdar att marknadshyror skulle lösa problemet. Varför skulle marknadshyror på hyresrätter leda till ökat byggande när marknadspriser på bostadsrätter inte gör det?

Jag tror dessutom att regeringen inte vill öka byggandet. Just nu har vi en bostadsbubbla som växer snabbt. Det enda argumentet mot att den briserar är bostadsbristen i storstadsområdena. Om folk har alternativ betalar de inte överpriser på bostadsrättsmarknaden. Jag tror att de helt enkelt månar om värdet på sina egna boenden.